Ryoji Noyori

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ryoji Noyori
Rioji Noyori.jpg
Født3. september 1938 (79 år)
Kobe, Japan
Utdannet ved Universitetet i Nagoya, Harvard University, Universitetet i Kyoto (1957–1961), Universitetet i Kyoto (1961–1963), Universitetet i Kyoto (1963–1967)
Doktorgradsveileder Hitoshi Nozaki
Beskjeftigelse Kjemiker, universitetslærer
Nasjonalitet Japan
Medlem av
9 oppføringer
Royal Society, Det pavelige vitenskapsakademi, National Academy of Sciences, Japan Academy, Polska Akademia Nauk, Det kinesiske vitenskapsakademi, American Academy of Arts and Sciences, Æresdoktor ved universitetet i Alicante, American Association for the Advancement of Science
Utmerkelser
11 oppføringer
Den japanske Kulturordenen, Nobelprisen i kjemi, Lomonosov-gullmedaljen, King Faisal International Prize in Science, Wolfprisen i kjemi, Arthur C. Cope Award, Person med spesielle fortjenester innen kultur, Asahi-prisen, Centenary Prize, Q42303748, Centenary Prize
InstitusjonerHarvard University
Universitetet i Nagoya
Meijo University
FagfeltKjemi

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
2001

Ryoji Noyori (født 3. september 1938 i Kobe) er en japansk kjemiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi i 2001 sammen med amerikaneren William Standish Knowles, for arbeidet med kiralt katalyserende hydrogeneringsreaksjoner. Amerikaneren K. Barry Sharpless ble tildelt den andre halvparten av prispengene.

Han tok doktorgrad ved Kyoto University i 1967, og har siden 1972 vært professor i kjemi ved Nagoya University i Nagoya.

Mange molekyler opptrer i to former som er speilbilder av hverandre – akkurat som våre hender er hverandres speilbilder. Slike molekyler kalles kirale. I naturen har det vist seg at den ene formen ofte dominerer. I våre celler passer derfor den ene speilbildeformen av et molekyl som «hånd i hanske», i motsetning til den andre som kan være skadelig. Nobelprisvinnerne fra 2001 utviklet molekyler som kan katalysere viktige reaksjoner slik at kun den ene av de to speilbildeformene dannes. Katalysatormolekylet, som selv er kiral, påskynder reaksjonen uten å selv forbrukes. Metodene har fått stor praktisk betydning i industrielle prosesser for fremstilling av legemiddel, som blant annet antibiotika, antibetennelsesmiddel og hjertemedisiner.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]