Politisk økonomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean-Jacques Rousseau, Discours sur l'oeconomie politique, 1758

Politisk økonomi var opprinnelig et begrep for studiet av produksjon, handlinger som kjøp og salg, samt forholdet til loven og til styresmaktene.

Begrepet ble brukt allerede på 1700-tallet om studiet av økonomien til en stat. Noen politiske økonomer støttet arbeidsverditeorien. Blant de mest kjente tilhengerne av denne teorien finner man navn som John Locke, Adam Smith og Karl Marx. Deres utgangspunkt var at det var arbeidet som skapte grunnlaget for verdiene i samfunnet. Mange politiske økonomer var også opptatt av utviklingen innen teknologien, en utvikling som gikk stadig fortere og som fikk en stadig viktigere rolle innen sosiale og økonomiske forhold.

Sent på 1800-tallet ble begrepet politisk økonomi erstattet av begrepet sosialøkonomi (på engelsk «economics»), et begrep som ble brukt av dem som forsøkte å gi studiet av økonomi et mer matematisk grunnlag. På norsk kalles sosialøkonomi også samfunnsøkonomi (som betyr det samme) fra 2000-tallet.

Begrepet «politisk økonomi» har siden blitt brukt med mange ulike betydninger. I østblokken ble «politisk økonomi» brukt som betegnelse på økonomifaget som sådan, i tråd med Karl Marx' begrepsbruk. I tillegg har «politisk økonomi» i nyere tid blitt brukt om en rekke forskjellige retninger og tilnærminger, som til dels har lite til felles. Det brukes om anvendte tilnærminger innen public choice-teorien med røtter i Chicagoskolen og Virginiaskolen. Videre kan det brukes om de råd økonomer gir til regjeringer eller offentligheten om generell økonomisk politikk eller bestemte forslag. Som synonym for økonomi er «politisk økonomi» et foreldet begrep i Norge og stort sett ellers i vesten.

Politisk økonomi i Norge[rediger | rediger kilde]

Både Universitetet i Bergen og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet har bachelorgrad i «politisk økonomi». I Bergen kvalifiserer denne bachelorgraden for videre studier i enten samfunnsøkonomi eller sammenlignende politikk. Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet kvalifiserer bachelorgraden til opptak i enten statsvitenskap, samfunnsøkonomi eller finansiell økonomi. Handelshøyskolen BI er eneste institusjon i Norge som tilbyr en mastergrad i emnet kalt 'Political Economy , men denne linjen er fra 2013 nedlagt og nærmeste institusjon blir dermed i København eller i London.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]