Spilleavhengighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Patologisk spillelidenskap
ICD-10-kode F63.0

Spilleavhengighet (også kjent som spillegalskap eller ludomani) er en tilstand hvor en person har blitt avhengig av pengespill, og har mistet kontrollen over sitt forbruk. I diagnosesystemene ICD-10 og DSM-IV er tilstanden klassifisert som en psykisk lidelse som betegnes som «patologisk spillelidenskap». Ved denne tilstanden ser man at gjentatte episoder med pengespill skjer til tross for gjentatte negative konsekvenser på mange viktige livsområder. Behandlingsmåten har likhetstrekk med annen behandling av avhengighet, som for eksempel avhengighet til rusmidler.

Et typisk trekk ved spilleavhengighet er at personen spiller bort mer enn han eller hun har råd til å tape, noe som kan få store følger også for familien. Det er svært vanlig at personen forsøker å rette opp skaden ved å spille mer, i en irrasjonell tro på at lykken vil snu. Dette resulterer normalt i at problemene blir større. Dersom det skulle ende i en gevinst vil den gjerne bli spilt bort i et forsøk på å vinne enda mer, ettersom den blir tatt som et bevis på vinnerlykke.

I senere år har man i flere land satt søkelys på spilleautomater i forbindelse med spillelidenskap. Om lag 80 % av de som har søkt behandling i Norge har oppgitt pengespillautomatene som hovedårsak til at de har mistet kontrollen. Årsakene til dette har vært tilgjengelighet, rask innsats og rask avklaring, umiddelbar utbetaling ved gevinst og mulighet for høye premier. Etter at Norge innførte forbud mot noen typer pengespillautomater har man sett en nedgang i antall mennesker som søker hjelp for patologisk spillelidenskap. Spill på Internett blir også rapportert som en vanlig kilde til patologisk spillelidenskap; også der er tilgjengelighet og raske avklaringer / resultater viktige faktorer. Avhengighet av nettpoker har ført til psykiske og økonomiske problemer for mange mennesker.

I de senere år har det kommet en ny type spilleavhengighet – avhengighet av dataspill. Spesielt World of Warcraft og CoD er satt i søkelyset for dette problemet. Folk sitter da og spiller data hele dagen uten å klare å avslutte for å gjennomføre andre nødvendige aktiviteter. Dette betyr ikke noen direkte økonomiske tap, men familie og sosialt liv kan bli ødelagt. Indirekte kan det også få økonomiske konsekvenser ved at spill prioriteres fremfor studier eller arbeid.

Faresignal som tilsier at man bør søke hjelp omfatter:[1]

  • At det påvirker dine forhold med andre mennesker, økonomien din eller arbeidslivet ditt
  • At du bruker stadig mer tid og energi på spilling
  • At du er ute av stand til å redusere eller avstå fra spilling
  • At du tyr til ulovlige handlinger for å dekke over din spillavhengighet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Spilleavhengighet». Norsk helseinformatikk. Besøkt 19. august 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]