William Wilberforce

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Wilberforce
William wilberforce.jpg
Født24. august 1759[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Wilberforce HouseRediger på Wikidata
Død29. juli 1833[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (73 år)
ChelseaRediger på Wikidata
Gravlagt Westminster AbbeyRediger på Wikidata
Ektefelle Barbara Spooner Wilberforce (1797–)Rediger på Wikidata
Far Robert WilberforceRediger på Wikidata
Mor Elizabeth BirdRediger på Wikidata
Søsken Sarah WilberforceRediger på Wikidata
Barn
6 oppføringer
Samuel Wilberforce, Robert Isaac Wilberforce, Henry William Wilberforce, William Wilberforce, Elizabeth Wilberforce, Barbara WilberforceRediger på Wikidata
Utdannet ved St John's College, Pocklington School, Hull Grammar SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker[5][6], filantrop[6], antislaveriaktivist[6]Rediger på Wikidata
Parti ingenRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland, Kongeriket Storbritannia (–1801), StorbritanniaRediger på Wikidata
Medlem av
11 oppføringer
1st United Kingdom Parliament, 2nd United Kingdom Parliament, 3rd United Kingdom Parliament, 4th United Kingdom Parliament, Storbritannias parlament, 1812-1818, 6th United Kingdom Parliament, 7th United Kingdom Parliament, Storbritannias 15. parlament, Storbritannias 16. parlament, Storbritannias 17. parlament, Storbritannias 18. parlamentRediger på Wikidata
Signatur
William Wilberforces signatur

William Wilberforce (født 24. august 1759 i Kingston upon Hull i England, død 29. juli 1833 i Chelsea ved London) var en britisk filantrop og politiker for tory-partiet. Han var anfører for anti-slaveri-kampanjen i Storbritannia.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Ved bibellesning gjennomgikk han en religiøs oppvåkning og konversjon til evangelikal kristendom som skulle bli skjellsettende for hans virke, både politisk, sosialt og kirkelig, det siste særlig gjennom sin lederrolle innen Claphamsekten. Han søkte råd fra venner som John Newton, en ledende evangelikal anglikansk geistlig, om han kanskje skulle holde seg unna politikken og vie seg helt til forkynnelse og filantropisk arbeid, men fikk det sterke råd å forsterke sitt politiske engasjement.

William Wilberforce var medlem av Underhuset fra 1780 til 1825. I ungdommen var han nær venn av William Pitt den yngre og forfektet radikale handlinger som blant annet parlamentsreformer og katolsk emansipasjon (likestilling). Wilberforce var en av grunnleggerne av Church Mission Society, av Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, og Society for Suppression of Vice.

Fra 1787 arbeidet han utrettelig for å få opphevet slavehandel og slavehold i de britiske kolonier. I 1807 ble det vedtatt forbud mot slavehandel. Wilberforce fokuserte dermed sitt arbeid med å virke for et lovforbud mot slavehold. Allerede i 1816 fremla han et lovforslag om reduksjon av antallet slaver i britisk Vestindia, og da regjeringen fra 1823 forberedte den fullstendige slaveemansipasjon (slavelikestillingen), engasjerte han seg heftig for det i debatter i Underhuset. Fra 1825 levde han av helsegrunner tilbaketrukket. Han døde den 29. juli 1833 i Chelsea, tre dager etter at slaveriet var blitt vedtatt avskaffet i Storbritannia.

Wilberforce var opprørt over mangelen av protestantisk misjon i India, og benyttet i 1793 anledningen da Det britiske Ostindiakompanis charter skulle fornyes at det ble innarbeidet klausuler som forpliktet handelskompaniet til å sørge for lærere og kapellaner som skulle virke for indernes «religiøse forbedring». Forsøket strandet i første omgang, idet kompaniet mente at dette ville skade deres handelsinteresser. Men Wilberforce forsøkte på nytt da charteret skulle fornyes i 1813. Han anklaget britene i India for hykleri og rasefordommer og fordømte visse aspekter ved hinduismen, særlig kastesystemet, småbarnsdrap, polygami og suttee (enkebrenning).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, William Wilberforce, biography/William-Wilberforce
  2. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11929182w
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, William Wilberforce, wilberforce-william
  4. ^ a b The Peerage, 9. okt. 2017, William Wilberforce, p31975.htm#i319741
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 24. jun. 2015
  6. ^ a b c Oxford Dictionary of National Biography, 29386

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]