Ayrshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ayrshire (skotsk-gælisk: Siorrachd Inbhir Àir) er et tradisjonelt grevskap på sørvestsiden av Skottland, lokalisert på bredden av Firth of Clyde. Stedets viktigste byer er Ayr og Kilmarnock. Byen Troon med 20 000 innbyggere ved kysten er vertsted for golfturneringen The Open Championship hvert syvende år, siste gang var i 2004, og hvor bortimot 200 000 besøkende kommer til Troon.

Jordbruk[rediger | rediger kilde]

Ayrshire er et av de mest jordbruksrike områdene i Skottland. I sommerhalvåret er det rikelig med jordbær. Poteter blir dyrket på åkrer nær kysten, og hvor man benytter kunstgjødsel av tang. I tillegg produseres det matprodukter basert på svinekjøtt og kveg. Kvegrasen Ayrshire ble opprinnelig utviklet her i tiden før 1800-tallet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ayrshire ble en del av kongedømmet Skottland i løpet av 1000-tallet. I 1263 fordrev skottene en norsk invasjon i en batalje som har blitt kalt for slaget ved Largs.

En viktig, kulturhistorisk bygning i Ayrshire er Turnberry Castle som dateres tilbake til 1200-tallet, eller tidligere, og som muligens var fødestedet for Robert Bruce.

Historiske regioner i Ayrshire inkluderer:

Geografi[rediger | rediger kilde]

Det nylige opprettede administrative regionen Strathclyde inkluderte Ayrshire i 1975. Senere, da man avskaffet administrative distrikter, ble Ayrshire delt i tre administrative regioner: East Ayrshire, South Ayrshire og North Ayrshire. Sistnevnte inkluderer også Arran-øyene og deler av Buteshire.

Glashow Pretwick International Airport som betjener Glasgow er lokalisert i Ayrshire.

Kjente personer født i Ayrshire[rediger | rediger kilde]