Ayrshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ayrshire i sørvestlige Skottland.

Ayrshire (skotsk-gælisk: Siorrachd Inbhir Àir) er et tradisjonelt grevskap på sørvestsiden av Skottland, lokalisert på bredden av Firth of Clyde. Stedets viktigste byer er Ayr og Kilmarnock. Byen Troon med 20 000 innbyggere ved kysten er jevnlig vertsted for golfturneringen The Open Championship, siste gang var i 2016, og hvor bortimot 200 000 besøkende kommer til Troon.

Jordbruk[rediger | rediger kilde]

Ayrshire er et av de mest jordbruksrike områdene i Skottland. I sommerhalvåret er det rikelig med jordbær. Poteter blir dyrket på åkrer nær kysten, og hvor man benytter kunstgjødsel av tang. I tillegg produseres det matprodukter basert på svinekjøtt og kveg. Kvegrasen Ayrshire ble opprinnelig utviklet her i tiden før 1800-tallet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ayrshire, med elver og byer.

Det området som i dag utgjør Ayrshire var del av det skotske området sør for Den antoninske mur, som var kortvarig okkupert av Romerriket under styret til keiser Antoninus Pius.[1] Det var bosatt av et innfødt folk som romerne kalte Damnonii, som var antagelig britonere. Senere utgjorde det en del av det britonske kongedømmet Strathclyde, som igjen ble lagt inn under kongeriket Skottland i løpet av 1000-tallet. I 1263 klarte skottene å fordrive en norsk hær i en trefning kjent som slaget ved Largs.[2] En viktig, kulturhistorisk bygning i Ayrshire er Turnberry Castle som dateres tilbake til 1200-tallet, eller tidligere, og som muligens var fødestedet for Robert Bruce.

Det historiske, administrativ enhet Ayr (shire) var inndelt i tre distrikter (bailieries) som senere ble gjort til grevskapet (county). Disse tre distriktene var:

  • Carrick i sør. Det lå mellom elven Doon og det ville distriktet Galloway i de tilstøtende underregioner (stewartries), et område som var lite mer enn en stor jordflate med mosekledte høydedrag.[3]
  • Kyle i midten, som omfattet den kongelige burgh og kjøpstaden Ayr, utgjør det sentrale distriktet mellom elven Irvine i nord og elven Doon i sør og sørvest, et innlandsområde som er preget av høydedrag. Området er underinndelt i Kyle Stewart[4] (tidvis også omtalt som Stewart Kyle[3] eller Walter's Kyle)[5] og King's Kyle. Det førstnevnte omfattet landet mellom elvene Irvine og Ayr; og sistnevnte, den triangulære delen mellom Ayr og Doon, var fødestedet og hvor Robert Burns vokte opp.[3]
  • Cunninghame i nord, som omfattet den kongelige burgh Irvine, var en del av landet som lå nord for elven Irvine, og var i et område som er generelt jevnt, flatt og fruktbart.[3]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Det nylige opprettede administrative regionen Strathclyde inkluderte Ayrshire i 1975. Senere, da man avskaffet administrative distrikter, ble Ayrshire delt i tre administrative regioner: East Ayrshire, South Ayrshire og North Ayrshire. Sistnevnte inkluderer også Arran og deler av Buteshire.

Glashow Pretwick International Airport som betjener Glasgow er lokalisert i Ayrshire.

Kjente personer født i Ayrshire[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Frontiers of the Roman Empire», The Antonine Wall
  2. ^ «Battle of Largs (1263)» Arkivert 1. desember 2017 hos Wayback Machine., Battlefields of Britain
  3. ^ a b c d Douglas, William Scott (1874): In Ayrshire; a descriptive picture of the County of Ayr, with relative notes on interesting local subjects, chiefly derived during a recent personal tour. Kilmarnock M'Kie & Drennan. s. 2.
  4. ^ Chisholm, Hugh, red. (1911): «Ayrshire», Encyclopædia Britannica. 3 (11. utg.). Cambridge University Press. s. 74–76.
  5. ^ Murray, David (1924): Early burgh organization in Scotland: as illustrated in the history of Glasgow and of some neighbouring burghs. 2. Maclehose, Jackson & Co.