Mary Bryant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Mary Bryant (født 1765) var en kornisk straffange som ble deportert til Australia. Hun ble en av de første fangene som lyktes å flykte fra straffekolonien.[1]

Hun ble født i Fowey i Cornwall, England, som datter av William Broad og Grace Symons Broad, en fiskerfamilie. Etter at hun reiste hjemmefra for å få jobb i Plymouth ble hun involvert i småtyverier. Hun ble arrestert og dømt for landeveisrøveri etter å ha stjålet et silketørkle, smykker og noen få mynter, og ble dømt til syv års deportasjon til Australia. I mai 1787 ble hun sendt med fangeskipet «Charlotte».

Under reisen fødte hun en datter, som hun kalte Charlotte etter skipet, og gav etternavnet Spence, etter en av medfangene, David Spencer, som muligens var faren. Da hun kom til Australia ble hun gift med William Bryant den 10. februar 1788. Bryant var dømt for smugling, og kom med «Charlotte» sammen med Mary. De fikk sønnen Emanuel den 6. mai 1792.

William Bryant var også fra Cornwall, og hadde jobbet som fisker. I kolonien Sydney Cove fikk han ansvaret for å vedlikeholde fiskebåtene. Da det ble oppdaget at han solgte fisk til medfanger, ble han pisket hundre ganger. Sammen med Mary la han en plan for å flykte, og fikk en nederlandsk kaptein til å gi ham noe seileutstyr og ventet til alle båter som kunne forfølge dem hadde seilt ut. Den 28. mars 1791 stjal William og Mary Bryant, hennes barn og syv andre mann en av guvernørens båter.

Etter en reise på 5 000 kilometer som tok 66 dager nådde båten Kupang på Timor. Denne ekstraordinære reisen gikk inn i sjøfartshistorien, og har ofte blitt sammenlignet med William Blighs reise i åpen båt to år tidligere, etter mytteriet på Bounty. Blighs reise endte også på Timor. Reisen gikk gjennom ikke kartlagte havområder, som Det store barriererevet og Torres-stredet.

Timor var på det tidspunktet under nederlandsk kontroll. Ekteparet Bryant og mannskapet hevdet å være skipbrudne. Senere ble det avslørt at de var rømte britiske straffanger, antagelig etter at William ble full og tilstod alt. De ble sendt tilbake til Storbritannia for å stilles for retten. De reiste med et nederlandsk skip sammen med bl.a. overlevende fra et britisk skip som hadde forsøkte å fange mytteristene på «Bounty». Under reisen døde Mary Bryants mann og barn av feber.

Da Mary Bryant kom tilbake til Storbritannia kunne hun vente å bli hengt. Isteden ble hun fengslet for et år i Newgate Prison. Takket være støtte fra den innflytelsesrike James Boswell fikk hun opinionens sympati, og i mai 1793 ble hun benådet. Boswell gav henne en årlig sum på 10 pund, men fra hennes senere liv er ingenting kjent.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bryant, Mary (1765–1794) Australian Dictionary of Biography