Hopp til innhold

Iselin Alme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Iselin Alme
Født10. juli 1957[1]Rediger på Wikidata (66 år)
Oslo[1]
BeskjeftigelseSkuespiller, sanger, danser, musikkpedagog Rediger på Wikidata
Utdannet vedSt. Olaf College[2]
Royal Academy of Dance
FarGunnar Alme
MorBrett Borgen
NasjonalitetNorge
IMDbIMDb

Iselin Alme (født 1957) er en norsk sanger, skuespiller og danser.

Sangkarrieren[rediger | rediger kilde]

Iselin Alme har en allsidig karriere som utøvende kunstner; som skuespiller, musikalartist, sanger (mezzosopran) og danser.

Alme begynte å danse klassisk ballett fem år gammel. Hun tok flere eksamener i klassisk ballett og gikk senere over til moderne ballett og jazzballett. Sangkarrieren startet da hun som tiåring ble tatt opp i NRKs jentekor. Senere gikk hun over i Studiokoret, til sammen tolv år under dirigenten Marie Foss. Alme har en bred bakgrunn som sanger og danser fra Norge og St. Olaf College i Northfield, Minnesota, USA. Ved St. Olaf College studerte hun blant annet musikalteater, litteratur og kunsthistorie og sang, foruten at hun turnerte med det anerkjente St. Olaf Choir. Hun hospiterte senere ved Elevskolen ved Det Norske Teatret.

Hun har gitt ut tre musikkalbum med norske folketoner og romanser, Våre vakreste melodier, Våre vakreste folketoner og Sanger om kjærlighet (alle på dB Records). I 1989 produserte hun sitt eget album, Musicals (GPI).

Alme har studert klassisk sang i en årrekke under Lilly Berglund og Eva Tørklep Larsen.

I mange år har hun vært sangsolist med kor, korps og orkestre som Kringkastingsorkestret, Stavanger Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske Orkester, alle Forsvarets korps m.fl. Hun har også deltatt i flere turneer med Riksteatret og Rikskonsertene og har hatt solistoppgaver i radio og TV. Alme har medvirket som korist for en rekke artister. Blant annet var hun med Finn Kalvik da han fremførte Aldri i livet i finalen i Melodi Grand Prix i Dublin i 1981.

På scenen[rediger | rediger kilde]

Alme begynte karrieren som revyskuespiller hos Dizzie Tunes og Dag Frøland. Etter det spilte hun rollen som Maria i musikalen West Side StoryDet norske teatret i 1982. Hun har utover det hatt sentrale roller blant annet i musikaler som Godspell, A Chorus Line, Cats, Oklahoma, Chess og Jesus Christ Superstar. I 1987 spilte hun Riksteatrets oppsetning av Ionescos Privattimen. Hun spilte i årene 1984–1989 rollen som «Gudrun» i Spelet om Heilag OlavStiklestad.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Hun er datter av scenograf og maler Gunnar Alme og forfatteren Brett Borgen og barnebarn av forfatteren Johan Borgen.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Singler

Deltar på[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Østlands-Posten, www.op.no, utgitt 9. juli 2007, besøkt 2. august 2021, «Iselin Alme stortrives på scenen, og har vært med i blant annet musikalene «Cats», «West Side Story» og «Chess». I morgen fyller den talentfulle damen 50 år. ... Den muntre sangeren, skuespilleren og danseren er født i Oslo, og tilbrakte de første fem-seks barndomsårene i Stavanger, før turen gikk tilbake til Oslo igjen.»[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ offisielt nettsted, web.archive.org, besøkt 2. august 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]