Odd-Arne Jacobsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Odd-Arne Jacobsen
OAJ
Odd-Arne Jacobsen (2005).jpg
Født29. des. 1947[1]Rediger på Wikidata (75 år)
TromsøRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Komponist, gitarist, jazzgitaristRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerJazz, Samtidsmusikk
InstrumentGitar
Aktive år1970
PlateselskapOAJ Records
Nettstedhttp://www.oddarnejacobsen.no/

Odd-Arne Jacobsen (født 29. desember 1947 i Tromsø) er en norsk jazz- og samtidsmusiker som har fremført sine verker i store deler av verden. Han har blant annet holdt solokonsert med egne komposisjoner i Carnegie Hall i New York. Han har turnert i USA, Mexico, Russland, Frankrike, Kina, Kuwait, Skottland, Japan og på Færøyene. I Russland hadde han et eget tv-program: Vinternattens hemmeligheter. I Russland holdt han også en solokonsert på Moscow International Jazz Festival. Her spilte han sammen med den russiske gitarlegenden Aleksej Kuznetsov.

I Norge har Jacobsen blant annet holdt åpningskonserten under Nordlysfestivalen i Tromsø Kulturhus den 22. januar 2007. Sammen med MIN Ensemblet og den færøyske bassisten Edvard Debess førstegangsfremførte Jacobsen sitt verk For Strings Only for strykekvintett og gitar. Han gjorde også en minnekonsert for Robert Normann i Sarpsborg, sammen med sin svenske venn og kollega Rune Gustafsson. I 2004 fremførte Odd-Arne sitt verk Music For The Silence Minority for gitar, strykekvartett og fagott i forbindelse med åpningen av en utstilling med Edvard Munch og Gustav VigelandMunchmuseet.

Musikalsk karriere[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 1970-tallet turnerte Jacobsen med saksofonisten Jan Garbarek, bassist Arild Andersen og den finske trommeslageren Edward Vesala. Jacobsen fant tidlig ut at han ikke ville bli noen ECM-artist og gikk etterhvert sine egne veier. Dette førte ham til prosjekter og turneer i Japan og Kina, prosjekter som skulle få mye å bety for hans fremtidige musikalske uttrykk. Jacobsen har arbeidet med mange av Japans ledende musikere innen improvisasjon og jazz. Et eksempel på dette er prosjektet han hadde med pianist og komponist Haruna Miyake og Yoshiaki og Yoshihisa Ochi. Her stod improvisasjon sentralt i det musikalske uttrykket.

Jacobsen har også gjort seg bemerket som gitarlærer. Han har blant annet undervist Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen. Han er også veileder ved Universitetet i Tromsø, Det Kunstfaglige fakultet Musikkonservatoriet og Høgskolen i Telemark.

Jacobsen jobber for tiden med komposisjonen Sempre Dowland («Alltid Dowland») i anledning lutenisten/komponisten John Dowlands 450-årsjubileum i 2013. Instrumenteringen vil være gitar, strykekvintett (2 fioliner, 2 bratsj, en cello og en kontrabass) og en sangoktett ( 2 sopran, 2 alto, 2 tenorer og 2 basso). Prosjektet er blitt mulig takket være støtte fra Komponistenes Vederlagsfond.

Odd-Arne Jacobsen har et samarbeid med den verdenskjente rockemusikeren Jan Akkerman fra det legendariske progrock bandet Focus. De hadde sin første konsert i Amsterdam 8. september 2016. De spilte også på Bodø Jazz open i februar 2017.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

År Tittel Plateselskap
1985 Vakkert Land HCR
1990 Odd-Arne Jacobsen, They Did Not Expect Him OAJ Records
1991 Autumn Rain in May OAJ Records
1993 Far North OAJ Records
2002 Coro Kallos - The 20th Anniversary Kojima Recordings
2002 Tir'D With All These OAJ Records
2005 Midnight sessions OAJ Records
2011 Prosjekt Obstfelder TMA Music
2013 Dialoger TMA Music
2013 Grand Improvisation Sonata TMA Music
2014 Betraktninger fra et høyst ordinært liv TMA Music
2017 While I Was Crossing The Bridge OAJ Records
2018 Yang Neovision Production
2018 Music and poetry with Sigbjørn Obstfelder OAJ Records
2018 Alt eller ingenting Neovision
2018 Lullaby of Byrdland Neovision
2020 Love has increased with the passing of time OAJ records
2021 Angel eyes OAJ records
2023 Admission OAJ records

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oppført som Odd Arne Jacobsen, sceneweb.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]