Jesus Christ Superstar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jesus Christ Superstar er en «rockeopera», en underdefinisjon av musikal, skrevet av Tim Rice (tekst) og Andrew Lloyd Webber (musikk). Den ble utgitt første gang på plate i 1970. Stykket handler om de politiske og personlige motsetningene mellom Judas Iskariot og Jesus Kristus. Handlingen foregår i den siste uken av Jesu liv, fra inntoget i Jerusalem til korsfestelsen. Stykket gjør ikke forsøk på å fremstille personene eller handlingen på en tidsriktig måte; anakronismen viser seg blant annet i at holdninger fra 1900-tallet preger rollefigurene, og i ironiske allusjoner til stykkets samtid.

Handling og persongalleri[rediger | rediger kilde]

Historien som fortelles i musikalen Jesus Christ Superstar er for det meste hentet fra Bibelen, og er enkelte steder direkte avskrift. Rockeoperaen handler om de siste syv dagene av Jesu liv på jorda. Israel var okkupert av romerne, og styrt av keiseren i Roma. Romernes leder i Israel var Pontius Pilatus. Han var redd for sin stilling, og jødene hadde ikke noe problem med å overbevise ham om at han måtte korsfeste Jesus, ellers ville han få keiserens vrede over seg. Jødene hadde et noenlunde selvstyre under kong Herodes, som mente at Jesus var en trussel ettersom han ble kalt «Jødenes konge».

Musikalen slutter med at Jesus blir korsfestet og lagt i graven.

Judas Iskariot var en av Jesu' tolv disipler. Iskariot betyr «mannen fra Kariot» og ble et tilnavn for å skille ham fra den andre Judas, nemlig Judas Taddeus.

Maria Magdalena var en av de mange Maria-skikkelsene i de evangeliske fortellingene. Noen har ment at Maria Magdalena er identisk med kvinnen som salvet og vasket Jesu føtter under hans besøk hos fariseeren Simon. Om henne står det i Lukas' evangelium kapittel 7, vers 36-50, at hun hadde levd «et syndefullt liv». Dette har fått mange til å tro at Maria Magdalena hadde vært en prostituert fram til hun møtte Jesus. Dette inntrykket legger også Jesus Christ Superstar til grunn, men det er ingen holdepunkter i bibelteksten for en slik kobling.

Pontius Pilatus var den romerske landshøvdingen som regjerte i område rundt Jesu tid. Vanligvis var han en hard og voldsom mann som jødene ikke hadde noe til overs for, men han hadde nåde overfor Jesus, og ville egentlig ikke dømme ham. Men etter trusler om å melde ham til keiseren i Roma etterga han seg til folkets krav.

Kong Herodes så på Jesus med nysgjerrighet som senere ble til narr og forakt. Herodes var sønn av Herodes den store som regjerte under Jesu fødsel og som satte igang barnedrapene for å få drept den nye kongen fordi han var redd for sin stilling.

Dobbelt-LP og sceneproduksjoner[rediger | rediger kilde]

Sommeren 1970 ble dobbeltalbumet Jesus Christ Superstar lansert. Det gikk rett til topps på hitlistene i USA, men fikk ikke samme mottakelse i England. I oktober 1971 ble en scenisk versjon satt opp i New York, som provoserte mange og skapte stor debatt. Mange oppfattet det som krenkende at Jesus ble framstilt som en popstjerne. Dette ga musikalen ekstra stor publisitet, og rockeoperaen har senere gått sin seiersgang i Tyskland, Frankrike, Australia, Danmark, Spania, Ungarn, Brasil, Mexico og i London, hvor den hadde premiere i 1972 og ble vist i åtte år med til sammen 3358 forestillinger.

Musikalen ble først iscenesatt på Broadway (1971), og senere i Londons West End (1972). På det opprinnelige albumet ble Jesus sunget av Ian Gillan, (vokalist i Deep Purple som senere også arbeidet med Black Sabbath og andre), Judas ble sunget av Murray Head. Paul Francis Gadd (Gary Glitter) hadde en liten rolle som prest, og Michael d'Abo (tidligere vokalist i Manfred Mann) sang rollen som kong Herodes. Tittelsporet, «Superstar», sunget av Judas (Murray Head), og «I Don't Know How to Love Him», sunget av Maria Magdalena (Yvonne Elliman) om hennes forhold til Jesus, ble begge store hits.

Det opprinnelige albumet hadde en noe «rocket» stil som er svært forskjellig fra Webbers senere arbeid. Dette uttrykket skyldes delvis rolletolkningene til Murray Head og Ian Gillan samt musikere som gitarister Neil Hubbard og Chris Spedding, bassisten Alan Spenner og trommeslager Bruce Rowland. De musikalske arrangementene er ofte i flere lag, med rock og klassiske elementer, og inneholder mye brå skiftende dynamikk. Mange mener at dette er den ultimate versjonen av denne musikalen.

Film- og TV-versjoner[rediger | rediger kilde]

I filmen Jesus Christ Superstar fra 1973 blir rollen som Jesus spilt av Ted Neeley, Carl Anderson er Judas, Paul Thomas spiller Peter og Yvonne Elliman tolker rollen som Maria Magdalena. Filmen ble nominert til Oscar i kategoriene «Beste musikk» og «Beste sang».

I en Emmybelønnet TV-versjon fra 2000 spilles Jesus av Glenn Carter, Judas av Jérôme Pradon og Maria Magdalena av Renee Castle.

Oppsetninger i Norge[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jesus Christ Superstar - Trøndelag Teater». trondelag-teater.no (norsk). Besøkt 6. november 2020. «Regissør Ronny Danielsson, Olve Løseth spiller Jesus, og Mads Bones og Silje Lundblad spiller Judas og Maria Magdalena.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]