Jesus Christ Superstar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jesus Christ Superstar er en «rockeopera», en underdefinisjon av musikal, skrevet av Tim Rice (tekst) og Andrew Lloyd Webber (musikk), som ble utgitt første gang på plate i 1970. Stykket gjennomgår de politiske og personlige motsetningene mellom Judas Iskariot og Jesus Kristus. Handlingen foregår den siste uken av Jesu liv, begynner med inntoget i Jerusalem og ender med korsfestelsen. Stykket har anakronistiske holdninger fra 1900-tallet og ironiske allusjoner til dagens moderne liv.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Innholdet i Jesus Christ Superstar er for det meste hentet fra Bibelen og er enkelte steder direkte avskrift. Rockeoperaen handler om de siste syv dagene av Jesu liv på jorda. Israel var okkupert av romerne, og styrt av keiseren i Roma. Romernes leder i Israel var Pontius Pilatus. Han var redd for sin stilling og jødene hadde ikke noe problem med å overbevise ham om at han måtte korsfeste Jesus, ellers ville han få keiserens vrede over seg. Jødene hadde et noenlunde selvstyre under kong Herodes som mente at Jesus var en trussel ettersom han ble kalt «Jødenes konge».

Vranglære[rediger | rediger kilde]

De jødiske prestene hadde stor makt blant folket fordi de kjente Guds skrifter og utnyttet det til å få egen makt over folket. Kaifas (ypperstepresten) og de andre prestene påropte seg selv enerett på å tolke Guds ord og godtok ikke Jesu' budskap som Guds ord. De sa at Jesus drev vranglære når han sa at han var Guds sønn og at det viktigste menneskene gjorde overfor Gud var å tro, og ikke rettferdiggjøre seg selv gjennom gjerninger som skulle føre til frelse som belønning. Jesus lærte dem at de fikk Guds frelse gjennom troen. Prestene ble derfor redde for Jesus fordi han lærte folk noe annet enn det som fra før var sett på som sannhet.

Personer[rediger | rediger kilde]

Judas Iskariot var en av Jesu' tolv disipler. Iskariot betyr «mannen fra Kariot» og ble et tilnavn for å skille ham fra den andre Judas, nemlig Judas Taddeus.

Maria Magdalena var en av de mange Maria-skikkelsene i de evangeliske fortellingene. Hun må ikke forveksles med Maria i Betania, som var den ene av tre søsken som bodde sammen, og som var Jesu nære venner. De andre to het Marta og Lasarus. Lasarus ble syk og døde kort tid før påskedramaet, men Jesus vekket ham opp igjen, og kalte ham ut av graven (se Joh 11). Maria Magdalena fikk trolig sitt navn fra byen Magdala, som kan ha vært hennes hjemby. Ifølge Luk 8 var hun en av de kvinnene som Jesus hadde helbredet for sykdommer og onde ånder, og var blant dem som fulgte Jesus på hans vandringer. Noen har ment at Maria Magdalena er identisk med kvinnen som salvet og vasket Jesu føtter under hans besøk hos fariseeren Simon. Om henne står det at hun hadde levd «et syndefullt liv» (se Luk 7, 36 – 50). Dette har fått mange til å tro at Maria Magdalena hadde vært en prostituert fram til hun møtte Jesus. Dette inntrykket legger også Jesus Christ Superstar til grunn. Men det er ingen holdepunkter i bibelteksten for en slik kobling.

Pontius Pilatus var den romerske landshøvdingen som regjerte i område rundt Jesu tid. Vanligvis var han en hard og voldsom mann som jødene ikke hadde noe til overs for, men han hadde nåde overfor Jesus, og ville egentlig ikke dømme ham. Men etter trusler om å melde ham til keiseren i Roma etterga han seg til folkets krav.

Kong Herodes så på Jesus med nysgjerrighet som senere ble til narr og forakt. Herodes var sønn av Herodes den store som regjerte under Jesu fødsel og som satte igang barnedrapene for å få drept den nye kongen fordi han var redd for sin stilling.

Musikalen slutter med at Jesus blir korsfestet og lagt i graven.

Dobbelt LP og på scenen[rediger | rediger kilde]

Sommeren 1970 ble dobbeltalbumet Jesus Christ Superstar lansert. Det gikk rett til topps på hitlistene i USA, men fikk ikke samme mottakelse i England. I oktober 1971 ble en scenisk versjon satt opp i New York, som provoserte mange og skapte stor debatt. Mange oppfattet det som krenkende at Jesus ble framstilt som en popstjerne. Dette ga musikalen ekstra stor publisitet, og rockeoperaen har senere gått sin seiersgang i Tyskland, Frankrike, Australia, Danmark, Spania, Ungarn, Brasil, Mexico og i London, hvor den hadde premiere i 1972 og ble vist i åtte år med til sammen 3358 forestillinger.

Musikalen ble først iscenesatt på Broadway (1971), og senere i Londons West End (1972). På det opprinnelige albumet ble Jesus sunget av Ian Gillan, (vokalist i Deep Purple som senere også arbeidet med Black Sabbath og andre), Judas ble sunget av Murray Head. Paul Francis Gadd (Gary Glitter), hadde en lite rolle som prest og Michael d'Abo (tidligere vokalist i Manfred Mann) fremsto som kong Herodes. Tittelsporet, «Superstar», sunget av Judas (Murray Head), og «I Don't Know How to Love Him», sunget av Maria Magdalena (Yvonne Elliman) om hennes forhold til Jesus, ble begge store hits.

Det opprinnelige albumet hadde en noe «rocket» stil som er svært forskjellig fra Webbers senere arbeid. Dette er delvis på grunn av den følelsesmessige syngingen til Murray Head og Ian Gillan og musikere som gitarister Neil Hubbard og Chris Spedding, bassisten Alan Spenner og trommeslager Bruce Rowland. De musikalske arrangementene er ofte i flere lag, med rock og klassiske elementer, og inneholder mye brå skiftende dynamikk. Mange mener at dette er den definitive versjonen av denne musikalen.

Film og TV-versjon[rediger | rediger kilde]

I filmen Jesus Christ Superstar fra 1973 spiller Ted Neeley Jesus, Carl Anderson er Judas, Paul Thomas Petrus og Yvonne Elliman Maria Magdalena. Filmen ble nominert til Oscar for Beste musikk og Beste sang.

I en Emmybelønnet TV-versjon fra 2000 spiller Glenn Carter Jesus, Jérôme Pradon Judas og Renee Castle Maria Magdalena.

Oppsetninger i Norge[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]