A Chorus Line

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

A Chorus Line er en musikal med musikk av Marvin Hamlisch, sangtekster av Edward Kleban og libretto (manus) av James Kirkwood, Michael Bennett og Nicholas Dante.[1][2]

At the Ballet er en av de mest kjente sangene fra denne musikalen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Musikalen serien åpner i løpet av en audition, for en kommende Broadway-produksjon. Den formidable regissøren Zach, og hans assisterende koreograf Larry, har 24 danserne å velge gjennom. Alle danserne er desperat etter å få denne jobben. Etter en runde auditions gjenstår det fremdeles 17 dansere. Zach forteller at ønsker 8 medlemmer, bestående av fire menn og fire kvinner. For å lære mer om dem, ber han de potensielle danserne presentere seg selv. Motvillig avslører danserne mer om deres fortid. Historiene utvikler seg deretter kronologisk fra tidlige livserfaringer, gjennom voksenlivet, og resten av deres karriere.

Den første kandidaten, Mike Costa, forklarer at han var den yngste av 12 barn. Han husker sin første erfaring med dansing, når han var vitne til søsteren Rosalies dansetime når han var barn. Bobby Mills forsøker å skjule sin ulykkelige barndom ved å lage vitser. De andre danserne er skeptiske til denne merkelige audition-prosessen, og diskuterer hva de burde avsløre for Zach. Men ettersom alle sammen virkelig trenger denne jobben, fortsetter opptaksprøvene. Zach blir irritert over at en annen danser, Sheila Bryant, tilsynelatende ikke tar auditionen deres på alvor. Men hun åpner seg mer etter hvert, og avslører at moren hennes giftet seg i veldig ung alder - og at faren hennes verken brydde seg om (eller elsket) noen av barna deres. I en alder av seks år innså Sheila, i likhet med de andre danserne, at ballett hjalp henne å unnslippe sitt ulykkelige familie-liv.

Mark Anthony, den yngste danseren, forteller om sin første eksponering for den kvinnelige anatomien og sin første våte drøm. De andre danserne deler også deres egne minner fra ungdomstiden. Don Kerr husker sin første jobb på en nattklubb, og Judy Turner reflekterer over hennes problematiske barndom. Greg Gardner diskuterer hvordan han oppdaget sin egen homoseksualitet, og Richie Walters forteller hvordan han nesten begynte å arbeide i en barnehage, før han begynte å arbeide med dansing. Danserne forsøker å lære en sang til neste seksjon av auditions.

Men den mer erfarne danserinnen Cassie Ferguson, som tidligere har hatt bemerkelsesverdige suksesser som solist, blir værende på scenen for å snakke mer med Zach. De har tidligere en historie sammen: Zach hadde tidligere castet henne i et omtalt stykke, og de hadde i tillegg bodd sammen i flere år. Zach forteller Cassie at hun er for god for refrenget, og ikke burde være med på denne auditionen. Etter at en av danserne faller og skader kneet (som nylig hadde blitt operert) innser alle de andre danserne at deres egen karriere også kan ende i løpet av ett kort øyeblikk.

Originaloppsetningen[rediger | rediger kilde]

Musikalen hadde urpremiere på Newman Theatre i New York City, men flyttet høsten 1975 over til Shubert TheatreBroadway i samme by.[3][4] Denne produksjonen skulle bli Shubert Theatres lengstspillende stykke. Den første produksjonen av A Chorus Line ble spilt sammenhengende i nesten femten år, med totalt 6 137 forestillinger.[4][3]

Originaloppsetningen vant også en rekke priser.[4]

Norske oppsetninger[rediger | rediger kilde]

Musikalen ble satt opp på Chateau Neuf i Oslo i 1983, med Runar Borge som regissør og koreograf.[1] Han hadde også oversatt librettoen til musikalen.[1] Musikken fra denne produksjonen ble utgitt som LP (NorDisc NORLP 422) samme år.

I 1996 ble A Chorus Line satt opp i Oslo på nytt.[5] Enda en versjon ble satt opp i Oslo i 2014, denne gangen med Chet Walker som regissør og koreograf, og med Runar Borges oversettelse og bearbeidelse av originalversjonen som utgangspunkt.[5]

Opphavsrettighetene[rediger | rediger kilde]

Inntektene fra musikalen ble brukt til å etablere et fond som blant annet har finansiert gratis teateroppsetninger av Shakespeare-stykker i New Yorks Central Park hver sommer.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «A Chorus Line (1983)». sceneweb.no. Besøkt 25. januar 2019. 
  2. ^ «A Chorus Line». sceneweb.no. Besøkt 25. januar 2019. 
  3. ^ a b Rothstein, Mervyn (30. april 1990). «After 15 Years (15!), 'A Chorus Line' Ends». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 25. januar 2019. 
  4. ^ a b c «A Chorus Line Broadway @ Sam S. Shubert Theatre». Playbill (engelsk). Besøkt 25. januar 2019. 
  5. ^ a b «En av tidenes mest populære musikaler er tilbake i Oslo». Aftenposten. 9. september 2013. Besøkt 25. januar 2019. «A Chorus Line handler om dansernes harde hverdag og gikk for fulle hus på Chateau Neuf i Oslo både i 1983 og i 1996. Nå settes den populære Broadway-musikalen nok en gang opp i Oslo, denne gang på Chat Noir. I rollene som danseren Cassie og regissøren Zack møter vi Hilde Lyrån og Trond Espen Seim. Kristin Berg har rollen som Sheila.» 
  6. ^ Rothstein, Mervyn (30. april 1990). «After 15 Years (15!), 'A Chorus Line' Ends». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 25. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]