Hopp til innhold

Godspell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Godspell er en musikal basert på Matteus-evangeliet. Musikken er skrevet av Stephen Schwartz, og teksten av John-Michael Tebelak. Stykket ble satt opp første gang i 1971.

I Evangeliet etter Matteus forkynner Jesus gjennom lignelser og fortellinger. Godspell er forteller ikke den tradisjonelle historien, men forteller historien om Jesus Kristus gjennom vitsing, sketsjer, sanger og klovning. Alle skuespillerne er kledd opp som klovner, også Jesus.

Godspell ble filmatisert i 1973.

Sammendrag

[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere lokale versjoner av Godspell, men her presenteres en av de mest kjente.

Godspell begynner med at Jesus (som ikke står på scenen) erklærer at han er Guds sønn. Dette resulterer i at de på scenen, som er filosofer, kaster seg ut i en diskusjon om hvorvidt Gud finnes eller ei med en sang som heter «Prologue (Tower of Babble)». Blant filosofene finner vi f.eks. Sokrates, Thomas Aquinas og Friedrich Nietzsche. Deretter kommer Johannes Døperen inn og ber folket gjøre seg rede for Jesu komme («Prepare Ye the Way of the Lord»). Han døper sine følgesvenner mens de stemmer i sangen.

Etter sangen preker Johannes Døperen til publikum (Matt 3,7-17). I mellomtiden kommer Jesus opp på scenen, og ber om å bli døpt. Johannes blir overrasket, kneler og ber om å bli døpt av ham isteden, men Jesus får ham til å reise seg og blir døpt. Etter dette synger han om at han er her for å frelse menneskene («Save the People»).

Jesus preker til forsamlingen om at han ikke er her for å oppheve Loven, men for å fullføre den. Ved å dramatisere flere lignelser forteller Jesus om moral og hvordan man kan oppnå frelse, f.eks. ved å tilgi andre, være ydmyk istedenfor å opphøye seg selv og ved å ikke bære nag, men forlike seg med dem man er sint på. Etter dette synger en av disiplene «Day by Day».

Etter at denne sangen ender, forteller Jesus enda en lignelse, før den lille forsamlingen fremfører et dukketeater om lignelsen om den gode samaritaner. Etterpå fremføres en liten sketsj om Lasarus og den rike mannen, før «Learn the Lessons Well» blir sunget. Jesus forteller forsamlingen at ingen kan tjene både Gud og penger og historien om en mann som bruker livet sitt på å samle ting og dør før han kan nyte det, fulgt av sangen «Bless the Lord, my Soul» og «All for the Best».

Etter sangen forteller en av følgesvennene lignelsen om såmannen og frøene, som skal illustrere Guds ord. For å illustrere enda tydeligere, synges «All Good Gifts». Etter enda litt mer skuespill og lignelser, synges «Beautiful City». Etter dette rapper Jesus om hvordan Gud ønsker å gi sine barn gode gaver, og 1. akt ender i «Light of the World».

2. akt starter med at en av disiplene synger «Turn Back, O Man» og advarer mot å synde, og å motta Gud. Etter dette blir Jesus konfrontert med fariseerne, som stiller ham spørsmål. Jesus akker seg over dem med sangen «Alas for You» og kaller dem hyklere.

Etter dette forteller Jesus at han ikke vil bli sett igjen før langt inn i fremtiden. En kvinne blir hevet opp på scenen og anklaget for hor, og fariseerne sier at Loven sier at en kvinne som blir grepet i dette, skal bli steines. De spør Jesus hva han vil gjøre. Jesus sier at den som aldri har syndet, kan kaste den første steinen, og de går sin vei, en etter en (Joh 8,3-11). Kvinnen synger «By My Side».

Jesus forteller om en tide når han vil sitte i Himmelen og dele menneskene inn i to grupper som en gjeter som deler sauene fra geitene. Hans rettferdige sauer vil komme til Himmelen, mens de forbannede geitene vil dra til evig pine (Matt 25,31-46). Geitene ber om nåde, og synger «We Beseech Thee». Når sangen er over, forteller Jesus at en av dem vil forræde ham, og ber Judas om å gjøre det han må (Matt 26,20-22). Judas går. Så, etter en bønn, deler Jesus brødet og vinen med disiplene og sier at det er hans legeme og blod (Nattverd). Bandet synger og spiller «On the Willows» mens disiplene sier adjø til Jesus, en etter en.

Jesus ber i Getsemanehagen (Matt 26,31-42). I et usikkert øyeblikk trygler han Gud om å ta dette begeret fra ham og blir fristet av djevelen, men beordrer djevelen om å vike fra ham. Judas kommer tilbake og forråder Jesus med et kyss, før han blåser i en fløyte og henter soldatene. Jesus blir korsfestet til et gitter. I sangen «Finale» synger Jesus mens han dør.

Etter at Jesus er død, begynner en stemme å synge «Long Live God». En ny stemme kommer inn, helt til alle er med å synge. «Prepare Ye the Way of the Lord» blir lagt oppå som en annenstemme mens disiplene tar Jesus ned fra gitteret og bærer ham vekk. Helt til slutt kommer disiplene tilbake og synger «Day by Day» en gang til.

Akt I
 • «Prologue (Tower of Babble)»
 • «Prepare Ye the Way of the Lord»
 • «Save the People»
 • «Day by Day»
 • «Learn the Lessons Well»
 • «Bless the Lord, my Soul»
 • «All for the Best»
 • «All Good Gifts»
 • «Light of the World»

Akt II
 • «Turn Back, O Man»
 • Alas for You«»
 • «By My Side»
 • «We Beseech Thee»
 • «Beautiful City»
 • «On the Willows»
 • «Finale»
 • «Day by Day» (reprise)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata