St. Olaf College

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
St. Olaf College
Grunnlagt 1874
Type privat
Beliggenhet Northfield, Minnesota
Studenter 3,034 (2014)
Ansatte 255 (2014)
Nettsted www.stolaf.edu
Posisjonskart
USA Minnesota location map.svg
St. Olaf College
St. Olaf College
Koordinater: 44°27′34″N 93°10′50″V
Den verneverdige hovedbygningen Old Main ved den kristne privatskolen St. Olaf College i Minnesota i USA
St. Olaf College er fremdeles en viktig kulturinstitusjon i norsk-amerikanske sammenhenger. Bildet viser kronprins Håkon som taler til studentene der i oktober 2005.

St. Olaf College er et norsk-amerikansk privat college i Northfield i Minnesota i USA. Skolen tilbyr undergraduate-studier, det vil si grunnutdanning på universitetsnivå, i løpet av fire år innen liberal arts (de frie kunstene).

St. Olaf College ble opprettet i 1874 av norsk-amerikanske innvandrere ledet av pastor Bernt Julius Muus. Fra 1899 har den tilhørt og blitt drevet av Evangelical Lutheran Church in America (ELCA). St. Olaf College hadde 3 034 studenter høsten 2014 og antall elever per lærer var 12.[1]

Skoleområdet[rediger | rediger kilde]

Skolen ligger på en høyde utenfor Northfield sentrum og er kjent som «The hill». På et 120 hektar stort område finnes det 17 skolebygninger, 11 studenthjem (96% av studentene bor i dem), 18 bygninger som huser grupper med akademiske og andre interesser, og 10 sportsanlegg. To bygninger er listet opp som historisk kulturarv. Det finnes et kunstmuseum i skoleområdet.

Like ved skoleområdet er det et 132 hektar stort område hvor det opprinnelige våtmark, skog og prærie ble gjenetablert. I tillegg finnes det en vindturbin som produserer ca. en tredjedel av skolens kraftbehov.

Skolelivet[rediger | rediger kilde]

St. Olaf College har en lang rekke muligheter for fritidssysler: tilsammen over 200 studentorganisasjoner, innen akademiske, kulturelle og idrettsmessige områder, en studentavis [2] og en studentradio[3].

Rankinger[rediger | rediger kilde]

Det finnes en del uavhengige skolesammenligninger som omtaler St. Olaf College som en av de bedre i sitt slag i USA[4][5][6]

I tillegg tilbyr St Olaf College, et standard dokument som heter Common Data Set oppdatert årlig med ferske data, slik at det blir lett for en selv å sammenligne med utvalgte andre lignende skoler i USA som også utgir et slikt standard dokument.[7]

Kjente tidligere elever[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.