Ikke-metall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ikke-metaller er grunnstoffer som er isolatorer i kondensert tilstand (gass eller væske). De fleste ikke-metallene er imidlertid gasser. De har forholdsvis høy elektronegativitet (gir ikke lett fra seg elektronene sine), og med unntak av hydrogen befinner de seg i øvre høyre del av periodesystemet og adskilles fra metallene med en diffus skrå linje bestående av halvmetaller. Bortsett fra vann (dihydrogenmonoksid), som er nøytralt, er oksider av ikke-metaller sure – f.eks. karbondioksid (danner kullsyre i vann), nitrogendioksid (danner salpetersyre) og svoveltrioksid (danner svovelsyre).

Følgende væsker og gasser hører til ikke-metallene: hydrogen, karbon, nitrogen, fosfor, oksygen, svovel, selen, fluor, klor, brom, jod, helium, neon, argon, krypton, xenon og radon. Selv om mindre enn en 1/4 av antall grunnstoffer er ikke-metaller, utgjør de mer enn 3/4 av stoffmengden på jorden.

Ikke-metallene er de grunnstoffene som har grønn farge i periodesystemet. Disse grunnstoffene er: Hydrogen (H), karbon (C), nitrogen (N), oksygen (O), fosfor (P), svovel (S) og selen (Se).

Det finnes og noen halvmetaller som deler noen av egenskapene til ikke-metallene.

Se også[rediger | rediger kilde]