Hedning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Hedning kommer fra norrønt av hede, 'en som bor på landet', senere en betegnelse på en som holdt lengst på sin gamle tro. lign. uttr. kan være hedninger. 'et folk som bor på landet' dvs. en/ i blant flere som holdt lengst mulig på sin gamle tro. Hedning er en nedsettende betegnelse på en ikke-kristen person eller en som har en annen enn den rådende tro.

Latinsk for hedning er paganus som utdyper den nedsettende betegnelsen til hedning med den uopplyste og/eller udannede.

Begrepet brukes også som adjektiv; hedensk, i heden jord og lignende og refererer dermed til en annen tidsalder.


Bibelske fortellinger[rediger | rediger kilde]

I bibelsk sammenheng brukes betegnelsen som gjengivelse av forskjelige folkeslag som gojim(hebr.'folkene'),i betydingen ikke-isralitter og ethne(gr. 'folk') i betydelsen av de forskjellige folkeslagene, mens et annet ord for folk, laos, brukes om jøder og kristene. Gojim fra det gamle testametet og ethne fra det nye testamentet.

Frie ytringssamfunn[rediger | rediger kilde]

Wicca, en religion for hekser, benytter ordet hedning som en hedersbetegnelse for personer som bekjenner seg til denne religionen.

Hedningsamfunnet, en norsk antireligiøs organisasjon med det formål å bekjempe religionenes innflytelse, bruker hedning som en hedersbetegnelse for personer som ikke bekjenner seg til noen religion.Se også[rediger | rediger kilde]