Hopp til innhold

Paganisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Paganisme er en internasjonal gruppebetegnelse på forskjellige eldgamle naturreligioner som dyrker en ikke-monoteistisk guddom. Paganisme blir ofte definert, noe nedsettende, som hedenskap, blant annet i forbindelse med ikke-kristne og ikke-jødiske stammereligioner. Ordet kan også brukes mer generelt om en sekulær, verdslig kultur eller livsanskuelse.

Wicca var pr. 2004 den tallmessig største av de ny-paganistiske religionene,[1] mens hinduismen av mange[hvem?] regnes som den eneste store uavbrutte paganistiske religion. Ulike former for sjamanisme er også paganistisk, og blir fortsatt praktisert av ulike urbefolkninger.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Pagan kommer fra gresk der det betyr en som bor på landsbygda. og ble i den latinske formen pagus særlig brukt om galliske og germanske landsbyer. Dette henger sannsynligvis sammen med at de som bodde på landsbygda, ute på hedene, ofte kalt hedninger, ble kristnet sist og at deres religion ble ansett som bondsk hedenskap. Faktisk har mange urgamle, folkelige tradisjoner holdt seg nærmest intakte frem til vår tid.[trenger referanse] Eksempler på dette er påskeegg, maistang, st. hansbål og juletre.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Krzywinski, Therese (28. desember 2004). «Hekser, hedninger og hysteri». Bergens Tidende. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]