Al-Minya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Husfasade med neoklassisistiske stilelementer formodentlig fra 1920-årene. Palace Hotel i byens sentrum, sør på Midan at-Tahrir.
MinyaNorth.jpg

Al-Minya (arabisk: المنيا, al-Minyā, egyptisk-arabisk il-Minyā) er provinshovedstad i al-Minyā i Midtre Egypt. Byen ligger 250 km sør for Kairo på vestre bredd av Nilen og har om lag 220 000 innbyggere. Det var i Minya at Codex Tchacos ble oppdaget.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Det er sprikende forklaringer på bynavnet. Det kan komme fra gammelegyptisk Men'at Khufu, som sikter til at Khufu hadde sine tidligste år der. Khufu (Cheops) var den som bygde Den store pyramide i Giza. Minya kan også komme fra sahidisk Tmoone og bohairisk Thmonē, som betyr «residensen», som igjen sikter til et tidligere kloster som lå der.

Bybilde[rediger | rediger kilde]

Den plankvadratisk anlagte indre by strekker seg mellom en bred og velpleid gate (corniche) ved Nilens bredd i øst og jernbanelinjen i vest, som løper langs en irrigasjonskanal. Utenfor kanalen ligger uniforme boligstrøk og industriområder. På hovedaksen mellom jernbanestasjonen og Nilen ligger Midan at-Tahrir som byens sentrale torv. I sentrum ble det i siste del av 1800-tallet bygget, som i Kairo men i mindre skala, hele gatestrøk med representative bygninger etter tidens europeiske forbilder. De fleste av de bevarte bygninger stammer fra tidlig på 1800-tallet og er blandinger med elementer fra neoklassisisme-, art déco- og psevdoislamisk stil.

En stor del av innbyggerne er koptere. En koptisk kirke, al-Lamati-moskeen og al-Umra-moskeen ligger i gamlebyen.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

I Al-Minya produseres det parfyme og såpe. På 1800-tallet var byen sentrum for et bomullsområde, som var blitt organisert av lokale egyptere og tilflyttede greske grossister. Bomull er fortsatt et viktig eksportprodukt, men det finnes også kornmøller og sukkerraffinerier.

Omegn[rediger | rediger kilde]

Syv kilometer sør for byen og på den østlige bredden av Nilen ligger en stor nekropolis med kuppelgraver for muslimer og kristne, Zawiyyat al-Mayyitīn (Zawyet el-Maiyitin, «de dødes sted»). Den er et av landets største gravsteder. I nærheten er fundamentene for en trinnpyramide fra Oldtidsegypts 3. dynasti. 20 kilometer sønnenfor byen, fortsatt på østbredden, ligger Beni Hasan med gammelegyptiske klippegraver.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 28°07′10″N 30°44′40″Ø