Hardangerfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Utsikt over Hardangerfjorden fra et punkt over Norheimsund. Hardangerjøkulen kan sees i bakgrunnen, litt til høyre i bildet. Fjellet Samlen sees til høyre, nede ved fjorden, som et markant, trekantformet fjell. Kvamsøy ligger midt i fjorden. Bildet viser fjorden helt inn mot Ulvik og Eidfjord.
Hardangerfjorden ved Norheimsund (Ytre Samlafjorden). Folgefonni skimtes på sørsiden av fjorden.

Hardangerfjorden er 183 km lang og er Norges nest lengste fjord etter Sognefjorden, og den tredje lengste fjorden i verden.[1] Den ligger i Hordaland fylke i distriktene Sunnhordland og Hardanger. Fjorden regnes å gå fra Halsnøy og Huglo i vest i Sunnhordland til Odda og Eidfjord i øst i Hardanger. Største dyp er på mer enn 850 meter like ved Norheimsund omtrent halvveis inn i fjorden. Isbreen Folgefonna ligger på sydsiden av Hardangerfjorden. Stor tetthet av oppdrettsanlegg for laks gjør Hardangerfjorden til en av fire store oppdrettsregioner i verden. Det er ulovlig å fiske laks uten tillatelse i Hardangerfjorden.

Følgende kommuner har kystlinje mot fjorden (ytterst til innerst): Stord, Tysnes, Kvinnherad, Jondal, Kvam, Ullensvang, Granvin, Odda, Ulvik og Eidfjord.

Side- og delfjorder[rediger | rediger kilde]

fra vest mot øst

Hardangerfjorden i kunst[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://snl.no/Hardangerfjorden

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

hordalandstubbDenne hordalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.