Halsnøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Halsnøy)
Hopp til navigering Hopp til søk
Halsnøya
Halsnoey-19-k6.jpg
Geografi
PlasseringHardangerfjorden
Areal 38±0 km²
Administrasjon
LandNorge
Posisjon

Halsnøya
59°46′00″N 5°47′00″Ø

Utsikt fra Halsnøy mot Bømlo med fjellet Siggjo

Halsnøya, eller Halsnøy,[1] er den største øya i en samling av øyer sør i Kvinnherad kommune i Vestland.[2] Det er den mest folkerike øya i kommunen. Innbyggertallet per 2006 er ca. 2 400. Øya kalles ofte for «Perlo» eller «Basarholmen». Tettsteder på øya er Eidsvik, Sæbøvik, Øvrevik, Landamarka, Fjelland, Høylandsbygd, Fatland, Arnavik og Toftevågen.

Sæbøvik regnes som sentrum. Nord for sentrum regnes som «utøya», sør for sentrum regnes som «innøya».

En av Norges eldste båter «Toftebåten» eller «Halsnøybåten» ble funnet på Halsnøya i 1896, og rekonstruert i målestokk i 2006.

Naboøyene til Halsnøya er Fjelbergøya og Borgundøya, og det går ferje mellom disse tre øyene. Sjoøya er ei lita øy som hører til Halsnøy. Kolsøya, Toftøya, Blokkebærholmen og andre små øyer/holmer ligger tett rundt Halsnøya.

Turisme[rediger | rediger kilde]

På Halsnøya finner man turistattraksjoner som Halsnøy kloster, «Sæbøvikfestivalen», «Klokkesteinen», «Magnars hage» og «Radiohola». Det er svært populært med fiske og hytteleie om sommeren, med mange besøkende fra Vest-Europa.

Halsnøy kloster[rediger | rediger kilde]

Halsnøy kloster er et av Norges første kloster. Det er et augustinerkloster, og ble bygd av Erling Skakke i 1163 eller 1164. Her var det på den tiden både sykehus, kirke (tilbedelse), overnatting, fiske- og jordbrukshandel, og diverse andre arbeidsplasser. Det var augustinermunker og -nonner som tok seg av syke sjømenn, soldater, bønder og andre syke mennesker. Den dag i dag er Halsnøy kloster en turistattraksjon, der folk fra hele Norge besøker klosteret hvert år. Like ved klosteret ligger Sunnhordland folkehøgskule. Stein fra klosteret kan man finne igjen blant annet på Stord. I klosterhagen kan man fremdeles finne spor etter urter og andre planter som ble brukt blant annet til medisin i klosteret.

Halsnøy kloster hører til Sunnhordlandsmuseet.

Vennelaget for Halsnøy kloster, stiftet i 1986, er en gruppe ildsjeler som arbeider for å vedlikeholde klosteret.

Informasjon[rediger | rediger kilde]

Halsnøya en gråværsdag

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Med ferje kan man reise til Ranavik på nordspissen av Halsnøya fra Skjærsholmane på Stord eller kjøre undersjøisk tunnel fra Sunde (i Sunnhordland).

Til Sydnes på sørspissen av Halsnøy kan man reise fra Utbjoa, Borgundøya, Fjelbergøya, og fra Skjærsholmane om Fjelbergøya og Utbjoa. Med hurtigbåt kan man reise til Ranavik fra Leirvik på Stord, fra Sunde, eller direkte fra Bergen.

Halsnøytunnelen[rediger | rediger kilde]

I mars 2008 åpnet en undersjøisk tunnel, som går langs havbunnen under Høylandssundet, fra Toftevågen på Halsnøya og over til Sunde på fastlandet.

September 2019 blei denne bommen gratis.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Sunnhordland folkehøgskule, Halsnøy skule, Øyatun ungdomsskule

Idrett[rediger | rediger kilde]

  • Halsnøy idrettslag: volleyball, fotball, svømming
  • Halsnøy o-lag
  • Høylandsbygd skyttarlag
  • Idrettsanlegg: grusbaner og gressbane, skytebane, svømmehall, tennisbane
  • Halsnøy Sportsløype: Røo i Høylandsbygd. Tur og terreng løyper for barn og voksne

Berg[rediger | rediger kilde]

Svartaberget, Toftåsen, Landaåsen, Ravnakulten, Jamburfjell, Sydnessåta, Håfjell og Tjobergshaugen.

Vann[rediger | rediger kilde]

Landavatnet, Gravdalsvatnet, Fjellandsvatnet, Kjekavatnet og Fatlandsvatnet.

Industri[rediger | rediger kilde]

Eide Marine Services har vært et av de største maritime serviceselskapene i Norge med flere hundre ansatte i perioder.[3] I dag har Tronds Marine Services AS overtatt som det største maritime serviceselskapet. Tronds Marine Service tilbyr tungløfting, transport og lektere. Selskapet opererer hovedsakelig i Nord-Europa. Tronds Marine Service fokuserer nå på fornybar energi og har blitt tildelt kontrakten for Marine Operations i forbindelse med byggingen av Hywind Tampen Betongunderstell.[4]

Adonis HR er et privateid internasjonalt programvarehus som har vært engasjert i det maritime markedet siden det ble grunnlagt i 1988. Fra hovedkvarteret i 'Pyramiden' på Røo i Høylandsbygd, driver Adonis en global maritim HR og lønnsorganisasjon. En av få programvareutviklere i markedet som kun konsentrerer seg om menneskelig ressursadministrasjon og lønnssystemer. Bygget opp av Bente og Per Ove Kviteberg over 30 år. Familiedrevet selskap med høy kompetanse har ført til lojale kunder over hele verden.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Halsnøya». Faktaark. Kartverket. Besøkt 12. oktober 2016. 
  2. ^ Halsnøya på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  3. ^ Bruvik, Tomas (30. september 2016). «Eide Marine Services melder oppbod». Kvinnheringen (norsk). Besøkt 28. juni 2021. 
  4. ^ Høylandsbygd, Næringsliv | Tronds Marine Service tildelt betydningsfull kontrakt i samband med det flytande vindkraftprosjektet Hywind Tampen (kvinnheringen.no)
  5. ^ Nygård, Morten (5. januar 2017). «Internasjonal familiebedrift». Grenda (norsk nynorsk). Besøkt 28. juni 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]