Folgefonna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Folgefonna
Folgefonna
Buerbreen, Folgefonna
Informasjon
Type platåbreer
Areal 207 km²
Lengde 36 km
Tykkelse største målte 375 m, middeltykkelse ca. 150 m
Toppunkt 1651 moh
Primærfaktor 1223 m[1]
Sekundærfaktor 29 km[2]

Folgefonna er Norges tredje største isbre og ligger på Folgefonnhalvøya i Hardanger og dekker områder i Jondal, Ullensvang, Odda, Etne og Kvinnherad kommuner, alle i Hordaland fylke. Folgefonna er en av de sørligste i Norge.

Breen hadde i 2006 et samlet areal på 207 km². Breområdet er tredelt med Nordre Folgefonna (26 km²), Midtre Folgefonna (11 km²) og Søndre Folgefonna (167 km²). Breen har flere utløpere ned mot omliggende dalfører. De mest kjente er Bondhusbreen, Buerbreen og Blomstølskardsbreen. Høyeste punkt var 1651 moh i 2007. Istykkelsen er målt opptil 400m.

Folgefonna nasjonalpark ble opprettet i 2005, og omfatter et område på 720 km². Fem elver med nedbørsfelt er allerede varig vernet: Æneselva, Furebergselva, Hattebergselva, Mosneselva og Opo.

Folgefonna er ikke en rest etter istiden. Etter slutten av forrige istid trakk isen seg raskt tilbake, og den isen som lå i området smeltet til slutt helt vekk. Først for omkring 5000 år siden ble Nordre Folgefonna nydannet i en periode med temperaturfall og samtidig økt nedbør. Med periodiske variasjoner har den hatt den omtrentlige utstrekning som den har i dag. De øvrige delene av breen har en parallell historie.

Buerbreen, Folgefonna

Siden 1960-tallet er det utført målinger ved flere av Folgefonnas utløpere. Blomstølskardbreen helt i sør er stabil og har endret seg lite sammenliknet med utløperne lenger nord. Buerbreen og Bondhusbreen hadde en periode med vekst på 1990-tallet, men har begge trukket seg raskt tilbake etter årtusenskiftet.

På Jorfjellbreen som er en utløpet fra Nordre Folgefonna, ligger Folgefonna Sommarskisenter med skitrekk fra 1200 til 1450 moh. Adkomst på bilveg fra Jondal.

Folgefonna er også tema i Geirr Tveitts småstykke for orkester; «Folgafoldne fortél ingjenting», fra Hundrade hardongtonar frao Hardanger.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Folgefonnas referansesadel ligger ved Grostøl i Sørdalen på vannskillet mellom Jøsendalselvi og Grastjørn (425 moh.). Sadelens høyde er 428 moh.
  2. ^ Avstand i henhold til WGS 84 fra Folgefonnas toppunkt til Træshøgdi.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]