Ytre Samlafjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norheimsund med Ytre Samlafjorden i bakgrunnen.

Ytre Samlafjorden er en del av Samlafjorden og Hardangerfjorden i Ullensvang og Kvam kommuner. Fjorden har innløp i sørvest mellom tettstedet Jondal og Tørvikbygd og strekker seg 12 kilometer nordøstover til Indre Samlafjorden. Sørvest for Samlafjorden ligger Hissfjorden.[1]

Mellom Jondal og Tørvikbygd går det ferjesamband. Litt øst for Tørvikbygd blir fjorden langt mye bredere, cirka 10 kilometer, og på nordsiden der ligger tettstedene Norheimsund, som er kommunesentret i Kvam, og Øystese. Øysteseelva renner ut i Øystese. Rett sør for Norheimsund ligger bygda Vikøy. Mellom Norheimsund og Øystese ligger Børveneset. Ut i fjorden fra Øystese ligger Kvamsøy.

På sørsiden av fjorden ligger bygdene Svåsand og Herand. Rett nord for Herand stiger fjellet Samlen opp til en høgde på 686 meter over havet. Samlen og Samlaneset som ligger nedenfor fjellet har gitt navn til hele dette fjordstykket og markerer grensen mellom Ytre og Indre Samlafjorden. Den nordlige grensen mellom disse to fjordene ligger ved Fyksesund, en 10 kilometer lang sidefjord til Samlafjorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ytre Samlafjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk