Akvarell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maling med akvarell. De vannløselige, transparente fargene påføres det ru papiret med pensel.

Akvarell er et maleri malt med transparente, vannoppløslige farger. Ordet akvarell betegner også selve maleteknikken. Gouache er en vannfargeteknikk med dekkende farger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Albrecht Dürers Hare fra 1502 er et tidlig eksempel på mesterlig vannfargeteknikk. Bildet tilhører kunstmuseet Albertina i Wien.
William Berryman: Negro hut with figures in plantain walk (Jamaica, 1808–1816), uferdig akvarellmaleri med motivet streket opp med blyant og blekk.
Kronprins Karl (seinere Karl IV, konge av Sverige og Norge 1859–1872) maler akvarell, akvarell malt av Fritz von Dardel 1849.

Akvarellmalerier er kjent allerede fra oldtiden, blant annet fra egyptiske veggmalerier. I middelalderen ble akvareller også brukt som bokillustrasjoner. Teknikken er siden svært mye brukt pga. sin enkelhet.

Av kjente akvarellmalere kan nevnes Eugène Delacroix, Claude Monet, og særlig Paul Cézanne. Under glansperioden på 1700-tallet brakte også kunstnere som John Cotman, John Constable og William Turner denne teknikken opp på et svært høyt nivå. Både impresjonister og ekspresjonister utviklet akvarellteknikken senere.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Teknikk og utstyr[rediger | rediger kilde]

Utstyr for akvallmaling

Akvarellmaling er meget populært idag, mye på grunn av den raske veien til et ferdig resultat, og relativt små utgifter for å starte.

Papir[rediger | rediger kilde]

Papiret er en av de viktigste delene i akvarellmaling. I ekte akvarellmaling brukes ikke fargen hvit; man lar papirfargen erstatte det hvite. Papiret fås i mange kvaliteter og med ulik overflatestruktur og tykkelse. For god kontroll med teknikken er det viktig å kjenne papirets begrensninger og muligheter.

Pensler[rediger | rediger kilde]

De beste akvarellpenslene er laget av de ytterste halehårene på sobelmåren. De er dyre, men gir svært god kontroll. I litt billigere pensler er sobelhår blandet med syntetiske fibre. Pensler av syntetisk materiale er dessuten sterkt forbedret i forhold til tidligere.

Bruk av vann[rediger | rediger kilde]

To viktige teknikker innen akvarellmaling er «vått-i-vått» og «tørr-teknikk». Vått-i-vått innebærer at man lar fargene flyte over i hverandre på papiret. Dette betyr begrenset kontroll over resultatet, men kan gi flotte effekter. Ved tørr-teknikk bruker man svært lite vann i penselen, noe som kan gi «uregelmessige» malestrøk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Lærebøker[rediger | rediger kilde]

Motiver[rediger | rediger kilde]