Unge Kunstneres Samfund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Unge Kunstneres Samfund (UKS) er et visningssted for samtidskunst og en landsdekkende fagorganisasjon for kunstnere. Institusjonen ble stiftet av kunstnere for kunstnere i 1921, og har siden etablert seg som en av Norges viktigste utstillingsplasser og møtesteder for eksperimentelle kunstpraksiser. Som visningssted er UKS en pådriver for kritiske stemmer i samtidskunsten, og sikter mot å ha kunstnerisk og politisk betydning både i og utenfor Norge.

UKS holder til i St. Olavs gate 3, sentralt i Oslo. Utstillingslokalet er på ca 150 m2. UKS er en allmennyttig organisasjon. Norsk Kulturråd er utstillingsinstitusjonens hovedfinansiør.

UKS har vært sentral i arbeidet med å sikre kunstnernes økonomiske og sosiale rettigheter i samfunnet, samt å øke forståelsen for nasjonal og internasjonal samtidskunst i Norge. UKS ga tidligere ut UKS Forum for Samtidskunst, et kunsttidsskrift for samtidskunst og teori.

UKS har pr. 2019 rundt 700 medlemmer, og er den største grunnorganisasjonen i NBK, Norske Billedkunstnere. Rhea Dall tiltrådte som daglig leder i 2017. Noen av hennes forgjengere er Thorstein Rittun (?-?), Johanne Nordby Wernø (2013-2017), Linus Elmes (2009-2013), Helga-Marie Nordby (2005-2009), Trude Iversen (2001-2005) og Jørn Mortensen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]