Havok Physics

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Havok Physics
Utvikler(e)Havok
Nyeste versjon2011.2.0
Plattform2011.2.0
OperativsystemUnix, Linux, PS3, PlayStation 2, PSP, GameCube, Wii, OS X, Xbox 360, Xbox, Xbox 360, Windows, Android, iOS, PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation 4
LisensProprietær lisens
Nettstedwww.havok.com

Havok Physics, ofte omtalt som bare Havok, er en mellomvare-fysikkmotor utviklet av det irske selskapet Havok, som ble oppkjøpt av Microsoft i 2015 etter å ha vært eid av Intel siden 2007.[1] Det er spesielt laget for videospill ved å legge til rette for kommunikasjon mellom objekter eller andre karakterer i sanntid. Ved å benytte dynamisk simulering, åpner Havok for mer realistiske verdener og animasjoner, som for eksempel ragdoll-fysikk. Selskapet har også sluppet Havok Animation og Havok FX, som bruker Shader Model 3.0 på spillernes GPU'er for å få til ulike effekter som for eksempel røyk.

Støttede plattformer[rediger | rediger kilde]

Versjon 1.0 av Havok-SDK'en ble første gang vist frem på Game Developers Conference (GDC) i 2000. Siden den gang har den utviklet seg til å bli flere forskjellige programmer, men hovedsakelig Havok Physics 4. Denne ble sluppet i juli, 2006. Kildekoden til motoren blir distribuert via lisensiering, og det er foreløpig bekreftet at den virker på Microsoft's Windows, Xbox og Xbox 360, Nintendo's GameCube og Wii, Sony's PlayStation 2, PlayStation 3 og PlayStation Portable, Apple's Mac OS X og på Linux. Selve motoren er skrevet i C/C++, og er derfor mulig å portere til ethvert system som har en kompatibel kompilator tilgjengelig.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Siden SDK'ens utgivelse i 2000 har den blitt brukt i mer enn 150 videospill. De fleste av disse spillene er førstepersons skytespill, men motoren har også blitt benyttet i andre sjangre, som for eksempel i sanntidsstrategi-spillet Company of Heroes[2], og i Blizzard Entertainment's StarCraft II.[3] Havok finnes også i Autodesk Media & Entertainment's 3D Studio Max som en medfølgende plug-in. En plug-in for Autodesk's animasjonsprogramvare Maya er også tilgjengelig.

Konkurranse[rediger | rediger kilde]

Havok's største konkurrent på markedet er AGEIA, utviklerne av PhysX-SDK'en og PPU'en (physics processing unit). Tanken bak PPU'en er å hjelpe CPU'en med oppgaver som omhandler fysikk, omtrent slik en GPU hjelper til med 3D- og video-utregninger. Havok har ikke en tilsvarende maskinvare-komponent til deres SDK, men selskapet lager et spesialisert sett kalt Havok FX som bruker GPU'ene på ATI og NVIDIA sine videokort til fysikk-utregninger.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mary Jo Foley (2. oktober 2015). «Microsoft acquires Havok from Intel» (engelsk). Besøkt 9. april 2016. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. september 2007. Besøkt 1. juni 2007. 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. februar 2012. Besøkt 19. mai 2007. 
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2. mars 2007. Besøkt 19. februar 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]