Havok Physics

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Havok Physics
UtviklerHavok (Microsoft)
Nyeste versjon2011.2.0 (14. september 2011; 8 år siden (2011-09-14))
PlattformIBM PC compatible
OperativsystemUnix, Linux, PS3, PS2, PSP, GameCube, Wii, OS X, Xbox 360, Xbox, Xbox 360, Windows, Android, iOS, PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation 4
TypeMellomvare
Nettstedwww.havok.com

Havok Physics, ofte omtalt som bare Havok, er en mellomvare-fysikkmotor utviklet av det irske selskapet Havok, som ble oppkjøpt av Microsoft i 2015 etter å ha vært eid av Intel siden 2007.[1] Det er spesielt laget for videospill ved å legge til rette for kommunikasjon mellom objekter eller andre karakterer i sanntid. Ved å benytte dynamisk simulering, åpner Havok for mer realistiske verdener og animasjoner, som for eksempel ragdoll-fysikk. Selskapet har også sluppet Havok Animation og Havok FX, som bruker Shader Model 3.0 på spillernes GPU'er for å få til ulike effekter som for eksempel røyk.

Støttede plattformer[rediger | rediger kilde]

Versjon 1.0 av Havok-SDK'en ble første gang vist frem på Game Developers Conference (GDC) i 2000. Siden den gang har den utviklet seg til å bli flere forskjellige programmer, men hovedsakelig Havok Physics 4. Denne ble sluppet i juli, 2006. Kildekoden til motoren blir distribuert via lisensiering, og det er foreløpig bekreftet at den virker på Microsoft's Windows, Xbox og Xbox 360, Nintendo's GameCube og Wii, Sony's PlayStation 2, PlayStation 3 og PlayStation Portable, Apple's Mac OS X og på Linux. Selve motoren er skrevet i C/C++, og er derfor mulig å portere til ethvert system som har en kompatibel kompilator tilgjengelig.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Siden SDK'ens utgivelse i 2000 har den blitt brukt i mer enn 150 videospill. De fleste av disse spillene er førstepersons skytespill, men motoren har også blitt benyttet i andre sjangre, som for eksempel i sanntidsstrategi-spillet Company of Heroes[2], og i Blizzard Entertainment's StarCraft II.[3] Havok finnes også i Autodesk Media & Entertainment's 3D Studio Max som en medfølgende plug-in. En plug-in for Autodesk's animasjonsprogramvare Maya er også tilgjengelig.

Konkurranse[rediger | rediger kilde]

Havok's største konkurrent på markedet er AGEIA, utviklerne av PhysX-SDK'en og PPU'en (physics processing unit). Tanken bak PPU'en er å hjelpe CPU'en med oppgaver som omhandler fysikk, omtrent slik en GPU hjelper til med 3D- og video-utregninger. Havok har ikke en tilsvarende maskinvare-komponent til deres SDK, men selskapet lager et spesialisert sett kalt Havok FX som bruker GPU'ene på ATI og NVIDIA sine videokort til fysikk-utregninger.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mary Jo Foley (2. oktober 2015). «Microsoft acquires Havok from Intel» (engelsk). Besøkt 9. april 2016. 
  2. ^ http://www.ag.ru/news/04-01-2005#14483
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. februar 2012. Besøkt 19. mai 2007. 
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2. mars 2007. Besøkt 19. februar 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]