Gyland kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gyland kirke
Gyland Kirke 2010.PNG
Område FlekkefjordRediger på Wikidata
Bispedømme Agder og Telemark bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1815
EndringerRestaurert i 1929 og i 1965
Arkitektur
ByggematerialeTre
Kirkerommet
Plasser300
Beliggenhet

Gyland kirke
58°24′41″N 6°47′30″Ø
Gyland kirke på Commons

Gyland kirke er en korskirke fra 1815 i Gyland, en bygd som ligger Flekkefjord kommune, Agder fylke. Byggverket er i tre og har 300 sitteplasser.

Flyttingen av Gyland kirke[rediger | rediger kilde]

På Gyland gard var det fra eldre tid en gammel langkirke vi ikke vet så mye om. Den ble i 1815 erstattet med nåværende Gyland kirke. Denne kirken er større enn den gamle og bygd som korskirke. I 1929 ble kirken flyttet fra Gyland gard til dens nåværende beliggenhet på Nuland, ved Nulandsvannet på Sandvikodden. Dette medførte en betydelig strid i kirkesognet. Hovedbegrunnelsen for å flytte kirken var at dens nye plassering var mer sentralt for Gyland som område og bygd, og at kirken i alle fall trengte til en stor reparasjon. Det mest sentrale argumentet mot var at kirkegården, med alle dens graver, naturlig nok ikke kunne flyttes med, og det var heller ikke mulig å etablere noen ny kirkegård på Sandvikodden. Konsekvensen av dette ble at i dag ligger kirkegården der den lå fra før, med et tilhørende kapell. Dette kapellet brukes også av andre trossamfunn i Gyland.

Krusifikset fra Limoges[rediger | rediger kilde]

Flyttingen tok to år, og var ferdigstilt i 1929. Under prosessen ble det funnet et krusifiks, som ble oversendt til Kunstindustrimuseet, nå Nasjonalmuseet. Etter ønske fra Gyland menighetsråd ble krusifikset tilbakeført til kirken i 2012.[1]

Klokker[rediger | rediger kilde]

Klokketårnet har to klokker, som er beholdt i manuell drift (ikke mekanisert).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]