Skjernøy kapell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjernøy kapell
OmrådeMandal kommune (–2019)
Lindesnes (2020–)
Byggeår1913
Arkitektur
ByggematerialeSement og tre
Beliggenhet
Kart
Skjernøy kapell
57°59′26″N 7°31′46″Ø

Skjernøy kapell ble bygget i 1913, og ligger på Skjernøy i Mandal, Lindesnes kommune, Agder. Kapellet ble bygd for å gi mulighet for lokale gudstjenester og annet kristelig arbeid på Skjernøy. Kapellet eies av Skjernøy kristelige ungdomsforening, og ungdomsforeningen ble stiftet i 1903. Skjernøy kapell er til dags dato et viktig samlingpunkt for beboerne av øya.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ungdomsforeningen hadde tilholdssted i skolehuset på øya. Etterhvert som foreningen vokste, ble det behov for et større lokale. I 1908 foreslo kateket Reidar Kobro at man burde bygge et kombinert kapell og forsamlingslokale.

I 1909 ble hele øyas befolkning innkalt til møte, og en startkapital på 300kr ble stilt til rådighet til byggefond. Presten i Mandal mente at øya kunne få 12 høymesser i året, dersom kapellet ble bygd. Med dette utgangspunktet ble det satt ned en komité, men et medlem fra hver av de 7 gårdene på øya.

I første runde ble det stilt gratis tomt til kapellet på Berge. Ungdomsforeningen stelte til basarer og gavelister, og også i Amerika ble det samlet inn penger til kapellet. Konsul A Svenaas i Drammen gav også et uventet, men betydelig bidrag til byggingen. Lærer Julius Tobiassen plantet gran- og furutrær som skulle pryde stedet. 

Imidlertid var ikke alle like fornøyde med tomtevalget, og i 1912 ble derfor en ny tomt gitt. Dette var av Kristen Willumsen Farestad. Bygging av kapellet ble deretter lagt ut på anbud, og byggmester Gustav Olsen i Mandal fikk tilslaget. Dette var på 5000kr, og innbefattet bygging av huset, prekestolen, og benkene til stor- og lillesalen.  Lokalet ble åpnet med fest, den 23. november 1913, og tilsammen deltok 485 personer. Kapellet ble innviet av prest Arctander 28. desember 1913.

Renovering og utbygging[rediger | rediger kilde]

Kapellet har gjennomgått en betydelig renovering og utbygging i 2011. Evnen og viljen til å drive basar og innsamlinger syntes å være like høy i dag, som den var for 100 år siden. Dette har tilført moderne kjøkken og toaletter, og økt plass til foreningsliv, kafe, basarer, selskap, ungdomsklubb og andre aktiviteter. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Skjernøy kapell». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.