Acapulco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Acapulcos beliggenhet i Mexico
Acapulco

Acapulco, offisielt Acapulco de Juárez, er en havneby og turistsentrum i delstaten Guerrero på Mexicos kyst mot Stillehavet. Byen befinner seg 300 km sørvest for Mexico by. Byen ligger langs en dyp, halvsirkelformet bukt, en av de beste havnene langs Mexicos stillehavskyst. I 2003 var befolkningen beregnet til å utgjøre 638 000 mennesker.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen ligger på en smal kystslette, mindre enn en kilometer bred mellom bukta og kystfjellene. Byens appell ligger mye i den vakre bukta og de flotte fjellene rundt. En 2 kilometer lang tunnel gjennom kystfjellene forbinder Acapulco med forstedene bak kystfjellene.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Acapulco kommer fra et nahuatl-ord som betyr «slette med tett siv». Etterstavelsen «de Juárez» er til ære for Benito Juárez, en av Mexicos store statsmenn.

Historie[rediger | rediger kilde]

De tidligste funnene av menneskelig aktivitet er «metates», steinmortere, og potteskår fra det 3. årtusen før Kristus. Fra en senere periode stammer forfinede, formfullendte kvinnelige figurer. Det har vært foreslått kontakt mellom dette området og Polynesia og Asia i tiden rundt Kristi fødsel. Andre funn peker mot det meksikanske høylandet. Innflytelse fra Tarasco-kulturen (i dag kalt purépecha, mixtekerne, zapotekerne og aztekerne finnes, og tidvis har folk rundt Acapulco betalt skatt til disse sterkere maktene i innlandet. Likevel kom de aldri under direkte kontroll av noen av disse.

Acapulco-bukta i 1628

Spanjolene meldte imidlertid tidlig sin interesse, og i 1528 ble Acapulco etter kongelig dekret lagt direkte under den spanske kronen, med henblikk på at stillehavsflåtens skip skulle bli bygd her. Fra Acapulco ble det satt seil for oppdagelsesferder til Peru, Baja California og Asia. I 1565 oppdaget augustinerpresten Andres de Urdaneta monsunvindene i Stillehavet, som gjorde det mulig å vende tilbake over Stillehavet fra Asia.

Etter dette ble det hvert år sendt et handelsskip fra Acapulco til Manila i de spanske Filippinene og videre til Orienten. Hvert år ble også tilbakekomsten årsaken til et viktig marked for silke, porselen, elfenbein og gjenstander i lakkarbeider. Denne handelsforbindelsen varte helt fram til Mexicos uavhengighet tidlig på 1800-tallet.

De enorme rikdommene tiltrakk seg også sjørøvere. I 1579 angrep piraten Francis Drake, El Draco, galleonen, men lyktes ikke å overta den. I 1587 tok imidlertid piraten Thomas Cavendish galleonen Santa Anna ved Cabo San Lucas. Den enorme mengden gullmynter, 1,2 millioner gullpesos, skapte bølger på børsen i London.

I 1615 ble Acapulco invadert og plyndret av en flåte fra Nederland. Som følge av dette ble fortet Fuerte San Diego bygd i 1617. Dette fortet ble så ødelagt av et jordskjelv i 1776 og gjenoppbygd i 1783. Den meksikanske uavhengigheten i 1821 avbrøt imidlertid den lukrative handelen, og Acapulco sank ned i økonomisk tilbakegang. I august 1909 inntraff et større jordskjelv i Acapulco.

I 1940 ble det bygd jernbane og vei til Acapulco fra Mexico by, noe som gjorde byen til et viktig turistsentrum. Snart strømmet både de velstående fra hovedstaden såvel som amerikanere til Acapulco.

I 1968, under de olympiske leker i Mexico by, foregikk seilingen i Acapulco. I 1997 anrettet orkanen Pauline betydelige skader i Acapulco.

Turisme i Acapulco[rediger | rediger kilde]

Utsikt over Stillehavet

Acapulco startet som et sted for de rike og velstående, og Frank Sinatra nevner byens navn i klassikeren Come Fly With Me. Etterhvert har Acapulco imidlertid blitt et sted for massene, og mange meksikanere fra middelklassen tar ferien sin her. Ca. 5 millioner feriegjester kommer til Acapulco hvert år, og klientellet varierer fra amerikanske springbreak-gjester via meksikanske familier til subkulturer som for eksempel homofile.

Acapulco-bukta byr på flotte strender og trygge badeforhold. I tillegg har byen et fantastisk uteliv, spesielt når ungdommen fra Mexico by kommer ned for helga. Stuperne på klippen La Quebrada klatrer flere ganger om dagen opp den stupbratte klippen til den lille helligdommen på toppen, gjør korsets tegn og stuper elegant ned i de frådende bølgene under. Klippeøya La Roqueta ute i bukta kan nås med motorbåt.

En by bak fjellet[rediger | rediger kilde]

Kontrasten mellom de luksuriøse høyhusene langs bukta og boligstrøkene bak fjellet innenfor kunne knapt vært større. I forstedene frister et stort antall fattige en tøff tilværelse. Her er også kriminaliteten og gjengene et stort problem, og i det siste har både gjengmedlemmer og politifolk blitt drept. Ingenting av dette har imidlertid skjedd i turistsonen langs bukta.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Byen kan nås med motorvei (Carretera Federal 95D) fra Mexico by. En lang rekke cruiseskip anløper hvert år Acapulco. Byen har også en internasjonal lufthavn med rutefly til hele Mexico og til mange byer i USA.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]