Vicente Guerrero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den meksikanske byen med samme navn, se Vicente Guerrero (Tlaxcala)
Vicente Guerrero
FødtVicente Ramón Guerrero
10. aug. 1782[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Tixtla i Guerrero
Død14. feb. 1831[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (48 år)
Cuilapam i Oaxaca
BeskjeftigelseMilitar, militært personell, politiker Rediger på Wikidata
EktefelleGuadalupe Hernández
PartiDet liberale partiet
NasjonalitetMexico
Mexicos president
1. april 18294. desember 1829
ForgjengerGuadalupe Victoria
EtterfølgerJosé María Bocanegra
Signatur
Vicente Guerreros signatur

Vicente Guerrero (født 10. august 1782 i Tixtla i Guerrero, død 14. februar 1831) var en av de ledende revolusjonære generalene under den meksikanske uavhengighetskrigen som kjempet mot kolonimakten Spania for Mexicos uavhengighet i begynnelsen av det 19. århundre. Han satt en kort stund som president i Mexico.

Guerrero sluttet seg tidlig til det meksikanske opprøret mot Spania i 1810. Først kjempet han i den sørlige delen av Mexico sammen med den kjente opprøreren og geriljalederen José María Morelos. Guerrero utmerket seg blant annet i slaget ved Izúcar i februar 1812, og oppnådde graden oberstløytnant. På denne tiden var han en av få kjente opprørsledere som fremdeles var på frifot fra spanjolene. Flere av de største lederne av geriljaen ble tatt til fange og henrettet i 1811. Blant disse var den katolske presten Miguel Hidalgo, som var en av hovedmennene bak det meksikanske opprøret i 1810.

Etter at den meksikanske uavhengighetskrigen var over i 1820-årene, begynte Guerrero å arbeide innen politikken. Han satt først i landets provisoriske regjering 1823–1824 etter Det første meksikanske keiserrikets fall. Han ble senere valgt til president, og han satt i en kort periode med dette embedet, fra 1. april til 4. desember 1829. Det Guerrero huskes best for fra hans korte periode som president, var at han beordret en umiddelbar avskaffelse av slaveriet og frigjøring av alle slavene.

Guerrero ble avsatt i et opprør som ble ledet av visepresidenten Anastasio Bustamante, som tok over som president etter statskuppet mot Guerrero fra den 1. januar 1830. I Mexico ble Guerrero utnevnt til nasjonalhelt etter sin død, og den meksikanske delstaten Guerrero ble oppkalt til minne om ham.

Han var også bestefar til den senere meksikanske politikeren og intellektuelle Vicente Riva Palacio.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Vicente-Guerrero, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 23696[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija-ID 24823[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Spansk biografisk leksikon, Spanish Biographical Dictionary ID 14876/vicente-guerrero, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger:
 Guadalupe Victoria 
Mexicos president
Etterfølger:
 José María Bocanegra