Hopp til innhold

Grunewald (ortsteil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grunewald
Grunewald stasjon (Bahnhof Grunewald)
LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBerlins flagg Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Charlottenburg-Wilmersdorf
Grunnlagt1880
Postnummer14193
Areal22,3 km²
Befolkning11 532 (2011)
Bef.tetthet517,13 innb./km²
Høyde o.h.47 meter
Posisjonskart
Grunewald
Kart
Grunewald
52°29′00″N 13°16′00″Ø

Grunewald er en ortsteil vest i Berlins bydel Charlottenburg-Wilmersdorf og er oppkalt etter skogen Grunewald. Ortsteilen Grunewald hadde 11 515 innbyggere i 2010. En rekke land har sine ambassader eller ambassadørresidenser i Grunewald.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den prøyssiske stat solgte på personlig initiativ fra rikskansler Otto von Bismarck 234 hektar av skogen Grunewald til et bankkonsortium. Målet var å bygge villakoloni i området. I samme periode ble Kurfürstendamm utvidet, også dette etter initiativ fra von Bismarck. Slik oppsto for enden av den lange gaten et fornemt boligområde kalt villakolonien Grunewald (Villenkolonie Grunewald).

Villaene ble bygget på store tomter, men villaene ble oppført i en stilistisk heterogen form. Ca 1870 ble de kunstige sjøene i Grunewaldseenkette: Hubertussee, Herthasee, Koenigsee og Dianasee renset og fylt med vann fra artesiske brønner. Sjøene ble anlagt i et tidligere sumplandskap og villaene grupperte seg omkring disse. Slik oppnådde man både å drenere ut myrene og fjerne disse som infeksjonskilder, og samtidig ble områdene omdannet til private parkmessige anlegg. Et stort antall, forretningsfolk, bankierer, akademikere og kunstnere valgte å bosette seg i området, som ble det mest velstående i Berlin.

Grunewald ble innlemmet i Stor-Berlin i 1920 og hadde da 6449 innbyggere.

En rekke jødiske innbyggere ble deportert fra Grunewald stasjon under den andre verdenskrigen. Et minnesmerke kalt Mahnmal Gleis 17 (Minnesmerket spor 17) finnes på stasjonen.

Diplomatiske representasjoner[rediger | rediger kilde]

Ambassader[rediger | rediger kilde]

I Grunewald finnes ambassader fra følgende land:

Residenser[rediger | rediger kilde]

Følgende land har sine ambassadørresidenser i Grunewald:

Kjente innbyggere i Grunewald[rediger | rediger kilde]

Folk i Grunewald bor språklig korrekt in (ikke im) Grunewald.

I denne ortsteilen har det bodd og bor det fremdeles en rekke berømte personer fra politikk, vitenskap, kultur og næringsliv:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]