Grunewald (skog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Grunewald)
Hopp til navigering Hopp til søk
Geologisk oversiktskart med Grunewald innrammet i rødt

Grunewald («grønn skog») er en ca. 4 500 hektar stor skog i den vestlige del av Berlin, i bydelene Charlottenburg-Wilmersdorf og Steglitz-Zehlendorf. Skogen har gitt navn til ortsteilen Grunewald.

I vest grenser skogen Grunewald til elven Havel. En kjede av mindre sjøer renner gjennom skogen, den såkalte Grunewaldseenkette. De største sjøene er Grunewaldsee, Schlachtensee og Krumme Lanke. Ved Havel ligger på Karlsberg det såkalte Grunewaldturm.

Historie[rediger | rediger kilde]

Overblikk[rediger | rediger kilde]

I skogsområdet, som først ble kalt Teltower Heide eller Spandower Heide, ble det i 1542 av byggmester Caspar Theiss oppført et jaktslott, Jagdschloss Grunewald, for kurfyrste Joachim II av Brandenburg. Frem til 1904 ble Grunewald først og fremst brukt som herskapelig jaktområde. Med anleggelsen av jernbanestasjonen Grunewald ved Wetzlar-banen i 1879 utviklet Grunewald seg til et populært rekreasjonsområde for Berlin. Noen deler av Grunewald ble i de følgende årene bebygget, som villakolonien Berlin-Grunewald i 1889 og Eichkamp i 1919.

Oppkjøp i 1915[rediger | rediger kilde]

Med det såkalte Dauerwaldvertrag kjøpte det kommunale Zweckverband Groß-Berlin i 1915 store skogsområder i Berlin-området av den kongelig-prøyssiske stat, deriblant deler av Grunewald. Bystaten Berlin overtok arealene fem år senere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]