Johannes Heesters

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Johannes Heesters i 2006

Johannes Heesters (egentlig Johan Marius Nicolaas Heesters; født 5. desember 1903 i Amersfoort i Nederland, død 24. desember 2011 i Starnberg, Tyskland) var en nederlandsk skuespiller og operette-sanger. Han ble da regnet som verdens eldste aktive scenekunstner.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var den yngste av de fire sønner av kjøpmannen Jacobus Heesters og hustruen Gertruida, født van der Hoevel. Etter å ha blitt utlært som kjøpmann bestempte han seg på 16-års fødselsdag å bli skuespiller. Han fullførte en sang- og skuespilleruddannelse og fikk en rekke engasjementer.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1921 opptrådte han første gang på en teaterscene. I 1924 spilte han en birolle i sin første film, den nederlandske stumfilm "Cirque Hollandais".

Heesters som 16-årig i 1919

I 1930 giftet han srg med den belgiske skuespillerinne Louise H. Ghijs, som han var gift med til hennes død i 1985. Heesters flyttet fra Nederland til Tyskland og bosatte seg permanent sammen med sin kone og døtre i 1935, da han var 31 år gammel. I hans tid i Tyskland, opptrådte Heesters blant annet for Adolf Hitler og Hermann Göring. Heesters besøkte Dachau konsentrasjonsleir, noe som gjorde ham til en svært kontroversiell figur i hjemlandet Nederland. Joseph Goebbels plasserte Heesters på en liste over artister som var avgjørende for nazistenes kultur.

Heesters har vært kjent for å ha finansiert den tyske krigsmaskinen ved å donere penger til nazistenes våpenindustri. Heesters har gjentatte ganger benektet disse anklagene til tross for at gjentatte bevis er blitt fremlagt. Gjennom hele den andre verdenskrig opptrådte Heesters for tyske soldater i militærbaser og brakker. Han har alltid nektet for å ha besøkt konsentrasjonsleirene, selv om han hadde kjennskap til deres eksistens. Ifølge de tyske forfatteren Volker Kühn, opptrådte Heesters for SS-soldater som var stasjonert i Dachau konsentrasjonsleir under krigen.

Den 5. desember 2003 feiret Heesters sin 100. fødselsdag med en TV-spesial «Eine Legende wird 100» («En legende fyller 100»). Før sin død på julaften 2011, i en alder av 108 år, var Heesters den eldste skuespilleren i verden som fortsatt var aktiv, både på teater-scenen og på TV. Den 5. desember 2006 feiret Heesters sin 103. bursdag med en konsert i Wiener Konzerthaus. Året etter feiret han bursdagen sin med en konsert på Admiralspalast i Berlin.

I februar 2008 opptrådte Heesters i hjemlandet for første gang på fire tiår på tross av protester mot hans nazistiske forbindelser. Heesters var mindre aktiv i sitt siste år, og for det meste spilte han i mindre roller ettersom han ikke kunne være med på teater i en lengre periode på grunn av dårlig helse. På slutten av livet var han nesten helt blind på grunn av grønn stær og makuladegenerasjon. Heesters hadde to døtre med sin første kone Louisa Ghijs, som han giftet seg med i 1930. Etter hennes død i 1985, giftet Heesters seg for andre gang i 1992, med Simone Rethel (født i 1949). Hun er en tysk skuespiller, maler og fotograf. Hans yngste datter Nicole Heesters var også skuespiller. Heesters hadde fem barnebarn, elleve oldebarn og tre tipp-oldebarn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]