Schmargendorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Schmargendorf
Schmargendorf
LandTyskland Tyskland
DelstatBerlin Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Charlottenburg-Wilmersdorf
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Areal3,59 km²
Befolkning19 972 (2010)
Bef.tetthet5 563,23 innb./km²
Høyde over havet45 meter

Schmargendorf
52°28′38″N 13°17′17″E

Schmargendorf er en ortsteil i bydelen Charlottenburg-Wilmersdorf i Berlin. Schmargendorf har til i dag beholdt sin småbykarakter med et eget sentrum konsentrert om Breiten Straße og Berkaer Straße.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etableringen av stedet skjedde sannsynligvis etter 1220 som en konsekvens av utvidelsen av Markgrevskapet Brandenburg. De askaniske markgrevene stabiliserte området ved å åpne området for nybyggere fra Schwaben, Thüringen, Flandern og Westfalen.

Nybyggerne levde av landbruk, sauedrift og fiske, det siste i Wilmersdorfer See. Innsjøen Wilmersdorfer See var opprinnelig en del av tunneldalen Grunewaldseenkette men ble tørrlagt i 1915.

Den eldste skriftlige kilde hvor Schmargendorf er nevnt, er fra 1354. Landsbykirken Schmargendorf ble oppført på denne tiden. Omkring det 15. århundret tilhørte området familien von Wilmersdorff.

I 1807 ble det mulig for bøndene å kjøpe sin egen eiendom. Schmargendorf ble eget Amtsbezirk i 1899 med ca 2 000 innbyggere. Rådhuset ble oppført 1900 på offentlig tomt. Kommunen hadde hatt betydelige inntekter fra dokumentavgift på salg av eiendom til bøndene, og midlene gikk bl.a. til å utvide gaten Hohenzollerndamm til en boulevard etter mønster av Kurfürstendamm.

Landkommunen Schmargendorf ble i 1920 utskilt fra Landkreisen Teltow og innlemmet i Stor-Berlin. Der ble Schmargendorf ortsteil i det daværende forvaltningsområdet Wilmersdorf. Fra 2001 ble Bezirk Wilmersdorf innlemmet i Charlottenburg-Wilmersdorf. Flere virksomheter og institusjoner i Schargendorf bærer fremdeles navnet etter Wilmersdorf, som for eksempel Kraftwerk Wilmersdorf og Stadtbad Wilmersdorf.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Landkommuner skulle egentlig ikke ha våpen, men Schmargendorf fikk likevel et våpen 9. mai 1903. Våpenet er skrådelt. I det øverste feltet er en voksen rød hjort med forgylt gevir, og i det nederste blå feltet en forsølvet lilje. Begge halvdelene symboliserer de familiene som engang eide Schmargendorf: Hjorten er våpenet til slekten som kom fraden bayerske Podewilslekten og liljen fra slekten von Wilmersdorf som i det 14. århundret ervervet deler av Schmargendorf.

Med innlemmelsen i Stor-Berlin i 1921 mistet våpenet sin gyldighet og forsvant fra offisiell bruk.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet Schmargendorf er avledet av Margrevendorf, som på høytysk skrives Markgrafendorf (norsk: markgrevelandsbyen)

Geografi[rediger | rediger kilde]

Schmargendorf ligger på høydedraget Teltow sørvest i Berlin med en gjennomsnittlig høyde over havet på 40 meter. Ortsteilen grenser i nord til ortsteilen Halensee, i øst til Wilmersdorf, i sør til Dahlem og i vest til Grunewald.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Skorsteinene på 102 meter til Wilmersdorf oljekraftverk er et vartegn for ortsteil Schmargendorf. Forøvrig finnes sigarettfabrikken Reemtsma og skolebokforlaget Cornelsen i ortsteilen. Langs Breite Stasse og Berkaer Straße finnes en rekke butikker og andre handelsvirksomheter.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Personer med tilknytning til Schmargendorf[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]