Hopp til innhold

Glans- og flatbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glans- og flatbiller
Syvprikket marihøne (Coccinella septempunctata)
Nomenklatur
Cucujoidea
Latreille, 1802
Populærnavn
glans- og flatbiller
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
GruppeCucujiformia
Økologi
Antall arter: over 18 000 i verden
ca. 380 i Norge
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: kosmopolittisk
Inndelt i
  • se tekst

Glans- og flatbiller (Cucujoidea) er en artsrik gruppe (overfamilie) av biller. Det er beskrevet omtrent 18 000 arter som gjerne blir fordelt på omtrent 34 familier, de fleste av disse er nokså artsfattige. De mest artsrike familiene er marihøner (Coccinellidae, ca. 5000 arter), glansbiller (Nitidulidae, ca. 3000 arter), kjukebiller (Erotylidae, ca. 2500 arter), soppmarihøner (Endomychidae, ca. 1100 arter), muggbiller (Corticariidae, ca. 1050 arter) og fuktbiller (Cryptophagidae, ca. 800 beskrevne arter, trolig mange flere ubeskrevne).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore biller (1 – 25 mm), sterkt varierende i utseende. De fleste er ovale og hvelvede (for eksempel marihøner), men det er også en del arter som er avlange og flate (for eksempel flatbiller (Cucujidae)). Antennene er som oftest kølleformede og nokså korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gruppen oppviser et stort mangfold når det gjelder levevis. Alle artene er terrestriske (landlevende). Mange er knyttet til sopp, for eksempel kjuker og muggsopper. Andre er planteetere, lever av pollen, eller er rovdyr. Av de sistnevnte er særlig marihønene velkjente.

Økonomisk betydning[rediger | rediger kilde]

De aller fleste artene i denne gruppen er uten økonomisk betydning, men det finnes noen få som er regnet som skadedyr. Noen arter av glansbiller (Nitidulidae), særlig rapsglansbillen (Meligethes aeneus), kan gjøre skade ved å spise på blomster. Noen arter i familien skogflatbiller (Silvaniidae) kan gjøre skade på lagrede matvarer, særlig problematisk er sagtannet nøttebille (Oryzaephilus surinamensis) på melvarer. Bringebærbillen (Byturus tomentosus) gjør betydelig skade på blomster av bringebær og er hovedårsaken til "mark" i bringebærene. På den andre siden er mange av artene som lever som rovdyr å regne som nyttedyr da de angriper potensielle skadeinsekter. Marihøner (Coccinellidae) er viktige naturlige fiender for bladlus og skjoldlus, og noen arter har med hell blitt brukt i biologisk bekjemping av disse insektene. Noen av artene knyttet til død ved kan spise mange barkbiller, og slik bidra til å holde bestanden av disse nede.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]