Muggbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Muggbiller
Corticaria sp.
Corticaria sp.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Latridiidae
Corticariidae
Norsk(e) navn: Muggbiller
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Gruppe: Glans- og flatbiller
Antall arter: 1050 beskrevne, 61 funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, lever av sopp
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Muggbiller (Latridiidae, før ofte også kalt Corticariidae) er en artsrik familie av små biller som lever av sopp, særlig muggsopper. Denne familien omfatter noen av de aller minste bilene, de fleste av artene er mindre enn 2 mm lange og gjerne brunaktige på farge. De to underfamiliene ribbemuggbiller (Latridiinae) og barkmuggbiller (Corticariinae) er nokså ulike på utseende.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Knøttsmå til små (0,75 – 3 mm), avlange biller, ikke påfallende hårete, som oftest brun-, rød- eller gulaktige på farge. De to artsrike underfamiliene ser ganske ulike ut. Ribbemuggbiller (Latridiinae) er spinkelt bygd med et mer eller mindre firkantet hode, og fasettøynene er små, nærmest kulerunde, utstående, med grove fasetter. Brystskjoldet (pronotum) er mye smalere enn dekkvingene, ofte omtrent så langt som bredt, med flere høye lengderibber. Sideranden er tannet og gjerne kraftig innskåret i den bakerste halvdelen. Dekkvingene er mer eller mindre parallellsidige, med flere opphøyde lengderibber og ofte også knøler eller pigger. Punktrekkene er ofte lite påfallende. Beina er tynne og skjøre. Barkmuggbiller (Corticariinae) er mer kompakte og kraftigere bygt, glatte og gjerne noe blanke. Hodet er mer eller mindre avrundet med større og flatere fasettøyne. Brystskjoldet er mye bredere enn langt, gjerne bare litt smalere enn dekkvingene, tydelig punktert men uten ribber og uten innskjæringer av sidekanten, som er lett tannet. Dekkvingene mangler lengderibber men har tydelige, ganske grove punktrekker. Beina er slanke men tydelige mer robuste enn hos ribbemuggbillene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Muggbillene lever særlig av muggsopper og er vanlige mellom råtnende plantedeler, i komposter og lignenede. Særlig tallrike kan de være i gamle fuglereir, der veksten av muggsopp gjerne er rikelig. Noen arter er knyttet til hule trær (gjerne til reirene til hullrugende fugler), andre finnes gjerne på mugnende matvarer i hus. Noen få arter blir regnet som skadedyr. Enkelte, som Aridius nodifer, har blitt spredt over store deler av verden med handel. Muggbillene kan være meget tallrike, men da de er så små og sjelden kommer i direkte kontakt med mennesket, merker man lite til dem.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Latridius minutus
Artene har ofte reduserte fasettøyne. Her Dienerella sp.
Adistemia watsoni
Cartodere constricta
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Adistemia watsoni: [1] Aridius nodifer: [2] Corticaria impressa: [3] Melanophthalma sp.: [4]