Agapythidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Agapythidae
Nomenklatur
Agapythidae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
GruppeGlans- og flatbiller
Økologi
Antall arter: 1
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: bare kjent fra New Zealand
Inndelt i

Agapythidae er en familie av biller som bare omfatter én eneste kjent art, Agapytho foveicollis, som lever i New Zealand. Denne billen ble inntil nylig gjerne regnet til familien Phloeostichidae, men en fylogenetisk analyse publisert i 2005 tyder på at den ikke er nært beslektet med disse. Lite synes å være kjent om biologien til denne billen, men de spiser trolig muggsopper av gruppen Dothideales. Den har blitt funnet mellom "sooty molds" på barken av sørbøk (Nothofagus).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (2,5 – 3 mm), avlang bille, hode, bryst og dekkvinger er tydelig skilte. Oversiden er matt og fint hårete. Hodet er omtrent så bredt som brystskjoldet, med små, runde, utstående fasettøyne. Snuten (clypeus) er fremstående. Antennene er omtrent så lange som hodet og brystskjoldet til sammen, 11-leddete, perlekjedeformede, litt tykkere mot spissen. De er kledt med grove, utstående hår. Brystskjoldet (pronotum) er litt lengre enn bredt, omtrent firkantet sett ovenfra, med en knøl midt på hver sidekant, et par groper litt bak midten og en svakt opphøyet midtlinje. Dekkvingene er litt bredere enn brystskjoldet, parallellsidige, med tydelige skuldre, tydelig lengdestripete. De har en lys flekk ved hver skulder, et par skråstilte lyse flekker nær midten og en stor lys flekk rundt sømmen i den bakerste tredjedelen. Beina er middels lange, lårene (femorae) er tykke, leggene og føttene slanke.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Leschen, R.A.B., Lawrence, J.F. og Slipinski, S.A. 2005. Classification of basal Cucujoidea (Coleoptera: Polyphaga): cladistic analysis, keys and review of new families. Invertebrate Systematics 19 (1): 17-73. Med tegning av A. foveicollis.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]