Priasilphidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Priasilphidae
Priasilpha obscura
Nomenklatur
Priasilphidae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
GruppeGlans- og flatbiller
Økologi
Antall arter: 11
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: kjent fra Chile, New Zealand og Tasmania
Inndelt i

Priasilphidae er en liten gruppe av biller som bare lever på den sørlige halvkule. Den omfatter 11 kjente arter, de fleste nylig beskrevet. Inntil nylig ble de regnet som en undergruppe av familien Phloeostichidae, men en fylogenetisk undersøkelse publisert i 2005 førte til at de ble skilt ut fra disse. Disse billene finnes i løvstrø, på råtnende ved og mellom mose, og er sannsynligvis soppetere.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (3 – 5,5 mm), ganske brede biller, oversiden uten lange hår. Hodet er kort og bredt (Priastichus) eller avalngt med tydelig "snute". Fasettøynene er nokså store, ovale og noe utstående. Antennene er 11-leddete, omtrent så lange som hodet og brystskjoldet til sammen. Det innerste leddet er tykt, de tre ytterste danner en lite markert kølle. Brystskjoldet (pronotum) er lengre enn bredt (Chileosilpha) eller bredere enn langt (Priasilpha og Priastichus), tilsmalnet framover, med markert sidekant, ofte med knøler på siden. Bortsett fra hos Chileosilpha har sidekanten en "knekk" omtrent på midten, foran og bak denne er det rettlinjet. Brystskjoldet er tydelig smalere enn dekkvingene hos Chileosilpha, omtrent like bredt hos Priasilpha og bredere enn dekkvingene hos Priastichus. Dekkvingene er avlange, langt tilspisset bak. De mangler punktrekker, men har ofte noen store, ovale knøler som av og til er vokst sammen til lengdelister. Beina er middels lange og slanke. Larvene er noe avlange, mer eller mindre elliptiske på form, hodet er temmelig flatt med sylindriske, kraftige antenner. Ryggsiden er ganske hard (sterkt sklerotisert). Hvert ledd har en fingeraktig utvekst på hver side av ryggplaten, denne er kledt med lange hår. Både larvene og de voksne billene er ofte dekket av rusk og rask som fester seg i ujevnheter på kroppen og bidrar til å kamuflere dem.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Leschen, R.A.B., Lawrence, J.F. og Slipinski, S.A. 2005. Classification of basal Cucujoidea (Coleoptera: Polyphaga): cladistic analysis, keys and review of new families. Invertebrate Systematics 19 (1): 17-73. Med tegning av de fleste artene.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]