Bringebærbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bringebærbiller
Bringebærbille, Byturus tomentosus ©Entomart.ins.
Bringebærbille, Byturus tomentosus ©Entomart.ins.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Byturidae
Norsk(e) navn: Bringebærbiller
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Gruppe: Glans- og flatbiller
Antall arter: 25, to funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, på blomster, larvene i frukter
Utbredelse: Europa, Nord-Amerika, Asia
Delgrupper:
Larve og kjønnsmodent bille [1]

Bringebærbiller (Byturidae) er en liten familie av biller som har larver som utvikler seg i ulike slags frukter. De best kjente artene (Byturus tomentosus i Europa og B. unicolor i Nord-Amerika) går på bringebær og det er vanligvis de som er ansvarlige for "mark" i bringebærene. De er et stort problem i dyrking av bringebær.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (2,5 – 5,5 mm), avlangt ovale biller, matt brunlige eller gråaktige, oversiden svakt hvelvet, kledt med fine, lyse, silkeaktige hår. Hodet er kort og bredt med små fasettøyne. Antennene er middels lange, 11-leddete og ender i en tydelig, tre-leddet kølle. Brystskjoldet (pronotum) er bakerst så bredt som dekkvingene, jevnt rundet tilsmalnet framover. Det har en markert siderand og er dekket av fine hår som ofte danner et virvelmønster. Dekkvingene er avlange, tydelig men uregelmessig punkterte. Beina er ganske korte og slanke. Larvene er de velkjente "bringebærmark", kort sylindriske, lyse og tynnhudete med en tydelig hodekapsel.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne billene spiser på ulike slags blomster, der de gjerne angriper både kronblader og støvbærere, larvene utvikler seg på ulike slags frukter. To arter er alvorlige skadedyr på bringebær og bjørnebær, Byturus tomentosus i Europa og B. unicolor i Nord-Amerika. Disse billene gjør skade både på blomstene og på fruktene under utvikling. De voksne billene spiser på blomsterknoppene og huler dem ofte helt ut, slik kan de redusere fruktsettingen kraftig. De kommer fram tidlig på våren og mens de venter på at bringebærene skal begynne å blomstre spiser de på forskjellige slags andre blomster, særlig rogn. Hunnene legger egg på blomster eller kart og larvene utvikler seg på blomsten, fruktknuten og fruktkjernene. I tillegg til ubehaget ved å finne mark i bærene bidrar de til at mange bær råtner hvis det blir fuktig vær. En hunn kan legge opptil 100 egg, og larver kan finnes så sent som i september. Den ferdig utviklede larven slipper seg ned på bakken, graver seg ned og forvandler seg til en puppe. Den klekkes før vinteren og overvintrer som nyklekket voksen bille. Bringebærbillene bekjempes gjerne ved sprøyting når bringebærene står i knopp. Andre arter i denne familien angriper andre plantearter, gjerne i rosefamilien. Den andre arten som forekommer i Norge, Byturus ochraceus, har larver som angriper humleblom (Geum spp.), de voksne finnes gjerne på løvetann (Taraxacum spp.).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Bringebærbille (Byturus tomentosus)
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fra Nordisk familjebok (svensk) (1876–1937)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Zahradník, J. og Chvála, M. 1991. Teknologisk forlags store bok om insekter. N. W. Damm. Om bringebærbillen, s. 304-305.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Byturus unicolor: [1]. Bringebærbille: [2]