Helotidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helotidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Helotidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Gruppe: Glans- og flatbiller
Antall arter: 100, ikke i Norge
Habitat: terrestrisk, i skog
Utbredelse: Afrika, Øst-Asia, Sørøst-Asia, også rapportert fra Venezuela
Delgrupper:

Helotidae er en liten familie av biller som ser ut til å leve under løs bark eller ved utflytende sevje. Noen arter kan også finnes på blomster. De lever først og fremst i tropiske områder i den gamle verden – Afrika og Sørøst-Asia, men der er funnet så langt nord som Japan og Russlands fjerne østen. Det er også rapportert fra Venezuela.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Avlange, flate, som oftest noe metalliske biller. Oversiden er uten tydelige hår, feltvis dekket av grove punktgroper med glatte områder mellom. Hodet er stort, sett ovenfra trekantet, fasettøynene er nokså store og ovale, og sitter ved hodets bakhjørner. Antennene er av varierende lengde, 11-leddete, det innerste leddet er pæreformet, de tre ytterste danner en kølle. Overkjevene (mandiblene) er kraftige og fremoverrettede. Brystskjoldet (pronotum) er litt bredere enn langt, med tydelig sidekant. Det er jevnt rundet tilsmalnet fremover. Bakkanten er noe tilbaketrukket i midten. Brystskjoldet har et mønster av tett punkterte områder med glatte, blanke områder mellom. Dekkvingene er avlange, parallellsidige, med lengdestriper. Hos de fleste artene er de mer eller mindre metalliske med to par avlange, gule flekker, men hos slekten Metahelota er de rødbrune i fremre halvdel og svarte i bakre. Lengde- og tverr-rekker av punktgroper danner et nettmønster på dekkvingene. Beina er ganske korte. Den indre delen av lårene er oftest rødlig, resten av beina mørkt metalliske. Føttene har to lange klør. Undersiden er vanligvis mer eller mindre rødlig.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Man antar at både larver og voksne biller hos de fleste artene lever enten under løs bark på døde trær eller ved utflytende, gjærende sevje. Denne sevjen inneholder ulike slags mikroorganismer og det er sannsynligvis disse billene lever av. Noen arter kan fanges i feller med gjærende frukt. Artene i slekten Neohelota finner man ofte på blomster.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lee, C.-F. og Satô, M. 2006. The Helotidae of Taiwan (Coleoptera: Cucujoidea). Zoological Studies 45 (4): 529-552. [1]
  • Lee, C.-F. og Votruba, P. 2013. Revision of the Family Helotidae (Coleoptera: Cucujoidea). VII. The attenuata species Group of the genus Neohelota. Annals of the Entomological Society of America 106: 143-278.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Helota fulviventris fra Russland (fjerne østen), fra Atlas of the family Helotidae of Russia: [2]