Propalticidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Propalticidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Propalticidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Gruppe: Glans- og flatbiller
Antall arter: 43, ikke funnet i Norge
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Asia, Australia, Afrika, Oseania
Delgrupper:

Propalticidae er en artsfattig familie av biller som lever i tropiske områder av den gamle verden. Gruppen ser ut til å ha forholdsvis mange arter på øyer i Stillehavet. Lite synes være kjent om dem. Gruppen er kjent fra rav-fossiler.

Utseende[rediger | rediger kilde]

(Basert på Propalticus kiuchii) Liten, brun, oval bille, hode, brystkjold og dekkvinger danner et felles omriss. Oversiden er fint hårete, ikke tydelig punktert men med kraftig mikroskulptur. Hodet er bredt med store, runde, noe utstående fasettøyne. Antennene er omtrent så lange som hodets bredde, 11-leddete, de tre ytterste leddene danner en avlang kølle. Brystskjoldet (pronotum) er firkantet i de bakerste 3/4, jevnt buet innsnevret i den fremste 1/4, betydelig bredere enn langt. På hver side er det to lengdefurer som løper parallelt med sidekanten litt innenfor denne. Dekkvingene forholdsvis korte og brede, nokså sterkt hvelvede, uten tydelig punktering men med fire lengdefurer. Beina er middels lange og slanke.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Gimmel, M.L., 2011: World catalogue of Propalticidae, with a replacement name for Discogenia Kolbe (Coleoptera: Cucujoidea). Insecta mundi, (0155) PDF

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Propalticus kiuchii - [1]