Discolomatidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Discolomatidae
Notiophygus sp.
Nomenklatur
Discolomatidae, Discolomidae (Aphanocephalidae, Notiophygidae)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
GruppeGlans- og flatbiller
Økologi
Antall arter: 400, ikke i Norge
Habitat: terrestrisk, på bark
Utbredelse: tropiske områder
Inndelt i

Discolomatidae er en familie av små, tropiske biller som lever på barken av ulike slags trær. Familien har ofte blitt kalt Discolomidae, og omfatter gruppene som av og til har blitt kalt Aphanocephalidae og Notiophygidae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1,2 – 2 mm), kort ovale til nesten sirkelrunde, flate biller. De er blanke, glatte, tett punkterte og brunlige til svarte på farge. Hodet er temmelig lite, på sidene vanligvis dekket av brystskjoldets framskutte framhjørner. Antennene er nokså korte, 9- eller 10-leddete, med en en-leddet kølle. Brystskjoldet (pronotum) er mye bredere enn langt, mer eller mindre halvsirkelformet sett ovenfra, jevnt og ganske tett punktert, uten påfallende groper eller knøler. Dekkvingene er brede, ovale, ganske tett punkterte, men uten punktrekker. Noen arter mangler flygevinger. Beina er ganske korte, lårene er tykke, hoftene (coxae) er uvanlig små og delvis innesluttet i groper på undersiden. Føttene er tre-leddet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Billene blir ofte funnet på barken av ulike slags tropiske trær, og er blant annet blitt samlet inn ved trekrone-gassing (canopy fogging).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ubestemt Discolomatidae fra Indonesia: [1][død lenke]