Hopp til innhold

Tunnelbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tunnelbiller
Bothrideres bipunctatus
Nomenklatur
Bothrideridae
Erichson, 1845
Populærnavn
tunnelbiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
GruppeGlans- og flatbiller
Økologi
Antall arter: ?, fem funnet i Norden
Habitat: terrestrisk, i død ved
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Tunnelbiller (Bothrideridae) er en liten familie av biller som lever i ganger i død ved. Noen er soppetere, andre er parasitter på vedborende insekter. Det er funnet fem arter i Norden, tre av dem i Norge, to av disse foreløpig bare på Akershus festning.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (3,5 – 8 mm), avlange, sylindriske til noe flate biller, dekkvingene vanligvis med lengdekjøler. Hodet er stort og bredt med små, utstående fasettøyne. Antennene er omtrent så lange som hodet er bredt eller litt lengre, 11-leddete med en kraftig, to-leddet kølle (av og til synes den bestå av bare ett ledd). Brystskjoldet (pronotum) er omtrent firkantet sett ovenfra, lengre enn bredt, av og til med påfallende groper, opphøyde kjøler eller pigger. Dekkvingene er avlange, parallellsidige, fint hårete, vanligvis med flere tydelige lengdekjøler, av og til også med påfallende knøler. Beina er middels lange, slanke, med fire-leddete føtter.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Tunnelbillene lever i ganger i død ved. Noen er soppetere, andre angriper larver, pupper og nyklekte voksne av treborende biller, særlig trebukker (Cerambycidae). Arten Dastarcus helophoroides har blitt forsøkt i biologisk bekjemping av trebukken Monochamus alternatus i Kina og Japan. Denne angriper bartrær og kan gjøre stor skade fordi den sprer en parasittisk sopp. Dastarcus-hunnene legger egg i klynger på veggene i vertens larveganger. Disse klekkes til aktive, førstestadiums larver, som kryper rundt til de finner en larve eller puppe, paralyserer denne og forandrer seg til beinløse "mark"-lignende larver, som spiser av den lammede verten. De utvikler seg ganske raskt, spinner en kokong, forvandler seg til en puppe, den voksne billen klekkes og overvintrer inne i larvegangen. Forsøk tyder på at Dastarcus kan ødelegge en stor del av Monochamus-larvene og -puppene i et område.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Anommatus duodecimstriatus
Bothrideres bipunctatus
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 29. august 2020. Besøkt 29. august 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Olberg, S. og Olsen, K.M. 2009. The genus Anommatus Wesmael, 1835 (Coleoptera, Bothrideridae) in Norway. Norwegian Journal of Entomology 56: 143-145.
  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata