Glansbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Glansbiller
Glischrochilus hortensis © Entomart.ins
Glischrochilus hortensis © Entomart.ins
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nitidulidae
Norsk(e) navn: Glansbiller
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Gruppe: Glans- og flatbiller
Antall arter: 3000, 76 funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, i mange ulike habitater
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Glansbiller (Nitidulidae) er en artsrik familie av små biller med kølleformede antenner. De fleste har en matt glans og mer eller mindre flat kroppsform. De voksne billene finner man ofte på blomster, larvene kan finnes i mange ulike habitater. Noen få arter er regnet som skadedyr.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Col-nitidulidae.png

Små til middelsstore (1 – 15 mm) biller, de fleste artene er forholdsvis brede og flate, men det finnes også noen som er avlange eller hvelvede. Overflaten er kledt med fine, korte hår og har som oftest kraftig mikroskulptur og er derfor temmelig matt glinsende, bortsett fra underfamilien blomsterglansbiller (Meligethinae) som kan være nokså blanke og metalliske. Hodet er lite, kort og bredt. Hos underfamilien skjoldlusbiller (Cybopcephalinae) er det nesten helt skjult av brystskjoldet. Antennene er nokså korte, 10- eller 11-leddete, med en tydelig, tre-leddet kølle ytterst. Brystskjoldet (pronotum) er ganske stort, omtrent så bredt som dekkvingene, jevnt tilsmalnet fremover. Dekkvingene er mer eller mindre parallellsidige, og dekker vanligvis hele bakkroppen (av og til kan det aller bakerste leddet stikke ut). De har vanligvis ikke tydelige punktrekker. Beina er korte og kraftige. Hos underfamilien blomsterglansbiller (Meligethinae) har framleggene (protibiae) tenner på yttersiden, mellom- og bakleggene skarpe lengdelister.

Larvene er lange og tynne, sylindriske, litt krumme og gjerne hvite.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne billene i mange grupper finner man gjerne på blomster, der de spiser pollen. Larvene kan leve i mange ulike habitater. Blomsterglansbiller (Meligethinae) kan være brysomme skadedyr, særlig er den metallblå arten rapsglansbille (Meligethes aeneus) problematisk, da den ødelegger blomstene på raps og andre korsblomstrede planter. Åtselglansbiller (Nitidulinae) finnes på inntørkede dyrerester (fjær, knokler og lignende), sevjeglansbiller (Cryptarchinae) kan ofte finnes ved sår i trær der sevje flyter ut. Underfamilien skjoldlusbiller (Cybocephalinae) er rovdyr som spiser skjoldlus. Andre grupper lever av sopp, eller i maurtuer, det finnes også noen som lever i død ved eller under bark.

Systematisk inndeling / arter i Norge[rediger | rediger kilde]

Carpophilus marginellus (Carpophilinae)
En Epuraea-art (Carphophilinae)
Rapsglansbille, Meligethes aeneus (Meligethinae)
Cychramus luteus (Nitidulinae)
Cryptarcha nitidissima (Cryptarchinae)
Glischrochilus quadriguttatus (Cryptarchinae)

Kilder[rediger | rediger kilde]

Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]