Phloeostichidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Phloeostichidae
Phloeostichus denticollis
Nomenklatur
Phloeostichidae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
GruppeGlans- og flatbiller
Økologi
Antall arter: 8, ikke i Norge
Habitat: terrestrisk, i skog
Utbredelse: Europa, Australia, New Zealand, Chile
Inndelt i

Phloeostichidae er en liten familie av biller med bare åtte kjente arter fordelt på fire slekter. Det er usikkert om de fire slektene egentlig er nært beslektet med hverandre. Phloeostichidae ble tidligere regnet som en undergruppe av familien Boganiidae. I 2005 ble denne gruppen delt enda mer opp, og familiene Agapythidae, Myraboliidae, Priasilphidae og Tasmosalpingidae ble skilt ut fra Phloeostichidae. Én art lever i Mellom-Europa, de andre på den sørlige halvkulen. Lite er kjent om biologien deres, men de er trolig knyttet til død ved.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (2,5 –15 mm), avlange, mørke, lett glinsende biller. Hode, brystskjold og dekkvinger er tydelig skilt av innskjæringer. Ikke tydelig hårete, oversiden har kraftig mikroskulptur. Slekten Hymaea har grove, oppstående børster som sitter festet på små knøler. Hodet er stort og bredt med små, runde utstående fasettøyne. Antennene er omtrent så lange som hode og brystskjold til sammen (Phloeoestichus, Hymaea, Bunyastichus) eller nesten så lange som hele kroppen (Rhopalobrachium), 11-leddete, det innerste leddet er pæreformet, det tre ytterste danner en svakt antydet kølle hos slekten Phloeostichus. Brystskjoldet (pronotum) er litt bredere enn langt, omtrent firkantet sett ovenfra, med noen dype groper nær midten. Sidekanten er tydelig avsatt med flere utadrettede, kraftige tenner eller knøler. Dekkvingene er parallellsidige, betydelig bredere enn brystskjoldet, med tydelige skuldre. De har tydelige, grove lengdepunktrekker. Beina er middels lange og tynne (ganske lange hos Rhopalobrachium), særlig føttene er slanke. Larvene er ikke tilstrekkelig beskrevet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om biologien til disse billene. Den europeiske arten, Phloeostichus denticollis, antas å leve under løs bark på døde trær, larvene har blitt funnet under barken på lønn. Den australske arten Hymaea succinifera har blitt klekket i ganske store mengder fra råtnende trestokker på Tasmania. Sannsynligvis finnes alle artene under barken på døde trær, i alle fall én art har blitt funnet i gangene til en vedborende snutebille i underfamilien Platypodinae.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Leschen, R.A.B., Lawrence, J.F. og Slipinski, S.A. 2005. Classification of basal Cucujoidea (Coleoptera: Polyphaga): cladistic analysis, keys and review of new families. Invertebrate Systematics 19 (1): 17-73. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Phloeostichus denticollis, fra Atlas of the family Phloeostichidae of Russia. [2]