Fuktbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fuktbiller
Thortus sp.
Thortus sp.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cryptophagidae
Norsk(e) navn: Fuktbiller
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Gruppe: Glans- og flatbiller
Antall arter: 800 beskrevne, 95 funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, lever av sopp
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Fuktbiller (Cryptophagidae) er en familie av små biller som stort sett lever av sopp. Det er ikke beskrevet mer enn ca. 800 arter men det finnes trolig langt flere. I Norge er det funnet 95 arter. Familien ble før ofte kalt muggbiller på norsk, men dette navnet bør brukes på familien Corticariidae. Fuktbillene finnes særlig i komposter og andre steder der det brytes ned plantemateriale.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1 – 2,8 mm), ovale til avlange biller, oversiden sterkt hvelvet, vanligvis kledt med korte hår, tydelig punktert og mer eller mindre skinnende. På farge er medlemmene i underfamilien tannfuktbiller (Cryptophaginae) gjerne brunrøde, de i underfamilien småfuktbiller (Atomariinae) er oftest mørkebrune til svarte. Hodet er nokså lite og rundt. Antennene er kraftige, middels lange, 11-leddete, de tre ytterste leddene danner en kølle. Brystskjoldet (pronotum) har "epåletter" på framhjørnene og en tann på hver sidekant hos tannfuktbiller, mens det er jevnt rundet hos småfuktbiller. Dekkvingene varierer mellom eggformede (noen småfuktbiller) og avlangt parallellsidige (noen tannfuktbiller). Ofte har de en tydelig lengdefure (sømstripen) på hver side av midtsømmen. Beina er forholdsvis korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste fuktbillene er soppetere og finnes gjerne i kompost eller mellom løvstrø. De relativt store artene i slekten Antherophagus kan finnes på blomster. Noen få arter kan gjøre skade i hagebruk.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Hypocoprus latridoides
Atomaria mesomela
Ephistemus globulus
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Cryptophagus sp., fra Atlas of the family Cryptophagidae of Russia. [1]. Atomaria sp: [2].