Hopp til innhold

Gladdalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gladdalen på kartet over Svalbard
Gladdalen
Gladdalen
Gladdalen på kartet over Svalbard

Gladdalen er en liten dal umiddelbart nordøst for Barentsburg, ved Grønfjorden i Nordenskiöld LandSvalbard. Dalen dannes av Gladbekken som skjærer seg ned i en skråning under Bykollen (231 m) i nord Olavsvarden i sør, sistnevnte en rett fjellrygg som løper nordover fra Grønfjordfjellet (547 m) og utgjør en østlig rygg som setter grense for Barentsburg. Den vesle Gladbekken ble brukt som drikkevannskilde i den tidlige gruveperioden som startet i 1899 ved Barentsburg. Over dalen i sørøst skapte sovjetmyndighetene en inskripsjon i stein - Miru Mir (Verdens Fred) - under en stilisert, femtakket stjerne.

Gladdalen sett fra Grønfjorden.
Sørøstre Gladdalen med den gamle demningen øverst ved snøflekkene, og Lewins øvrige gruveanlegg synlig midt i bildet, bak generalkonsulatet og boligblokken.
Midt i bildet, bak det oransje boligbygget, ses to kulltipper og bygninger for det nederlandske gruveanlegget fra før 1925.

Fredrik Hiort og Christian Anker dannet ulike selskaper som annekterte kullfelter rundt Barentsburg i 1908. Også Store norske Spitsbergen kulkompani eide skjerp og utmål i området fra 1916, men drev aldri kulldrift her.[1]. I 1915 ble feltene ved Hollendarbukta, Heerodden og Barentsburg samlet på A/S De Russiske Kulfelter Green Harbour, hvor M. Lewin var andelshaver. I 1917 bygde M Lewin & Co ut anlegg og bygninger både på Heerodden og i østre løp av Gladdalen.[2]

I 1921 solgte De Russiske Kulfelter alle sine skjerp og utmål i Grønfjorden til NV Nederlandsche Spitsbergen Compagnie, som anla tettstedet Barentsburg og investerte mye kapital i anlegg og bygninger. I 1932 ble alle felt og skjerp fra Barentsburg i vest til Grumantbyen i øst, overtatt av den sovjetiske trusten Arktikugol.

I Gladbekkens sørøstre løp anla Lewin en demning for drikkevann, og dette kulturminnet er fortsatt synlig. Det er videre sørover et innslagssted for gruven Lewin anla, og deretter følger to gruveinnslag fra tiden før 1925, trolig nederlandske.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Gustav Rossnes, Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895-1940, Norsk polarinstitutt Meddelelser nr 127 1993, side 66.
  2. ^ Gustav Rossnes, Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895-1940, Norsk polarinstitutt Meddelelser nr 127 1993, side 69-70.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]