Kungliga Akademien för de fria konsterna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kungliga Akademien för de fria konsterna i Fredsgatan 12 i Stockholm

Kungliga Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) i Stockholm er en institusjon til fremme av kunst og arkitektur i Sverige. De deler ut stipendier, arrangerer utstillinger og forelesninger.

Inntil 1978 var Konstakademien forbundet med Kungliga Konsthögskolan. Kunsthøgskolen er nå underlagt Högskoleverket som andre høyskoler, og flyttet til egne lokaler på Skeppsholmen. Konstakademien er en egen institusjon, og har fått tilbake en friere stilling.

Konstakademien ble opprettet i 1735, da tenkt som et undervisningssted. Visjonen om et akademi etter fransk mønster, som møtested for kunstnere og kunstkjennere, ble realisert i 1768. Det første møtet av denne typen ble holdt dette året, og kong Gustav III skrev de første statuttene i 1773. Det sene 1700-tallet regnes som akademiets gullalder. Akademiet fikk sitt nåværende navn i 1810. I 1864 ble akademiet åpnet for kvinner, og i 1870 flyttet man til eget hus i Fredsgatan 12, donert av Gerhard Meyer. Meyers navn er bevart i Kungl. Konsthögskolans kjælenavn Mejan, som også er navn på skolens studentgalleri.

Akademiets medlemmer velges inn for livstid. Man har både ordinære medlemmer, æresmedlemmer og utenlandske medlemmer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]