George de Hevesy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
György Hevesy
George de Hevesy.jpg
Født1. august 1885
Budapest, Ungarn
Død5. juli 1966 (80 år)
Freiburg, Tyskland
Gravlagt Kerepesi-gravlunden
Utdannet ved Albert-Ludwigs-Universität, Universitetet i Budapest
Doktorgradsveileder Franz Himstedt
Beskjeftigelse kjemiker, universitetslærer
Nasjonalitet Ungarsk
Medlem av Royal Society
Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Kungliga Vetenskapsakademien
Det ungarske vitenskapsakademiet
Heidelberger Akademie der Wissenschaften
Polska Akademia Umiejętności
Det pavelige vitenskapsakademi
American Academy of Arts and Sciences
Heidelberger Akademie der Wissenschaften
Utmerkelser Niels Bohr-medaljen (1961), Copleymedaljen (1949), Faraday Lectureship Prize (1980), Pour le Mérite for vitenskap og kunst, Nobelprisen i kjemi (1943)
InstitusjonerUniversitetet i Budapest
Niels Bohr-instituttet
ETH Zürich
Albert-Ludwigs-Universität
University of Manchester
FagfeltKjemi
Kjent forHafnium

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
1943

George de Hevesy, opprinnelig Hevesy György (født 1. august 1885 i Budapest, død 5. juli 1966 i Freiburg im Breisgau) var en ungarsk-svensk kjemiker som mottok Nobelprisen i kjemi 1943. Han utviklet metoder for å følge emneomseteninger i levende organismer ved hjelp av radioaktive isotoper av de grunnstoffene som forekommer naturlig i organismene. Derigjennom ble han også en av radiokjemiens grunnleggere.

Sammen med Dirk Coster oppdaget han grunnstoffet hafnium i København i 1923. Mellom 1926 og 1934 var han professor ved Universitetet i Freiburg. Etter at nazistene overtok makten flyktet han til København hvor han jobbet Instituttet for teoretisk fysikk under ledelse av Niels Bohr. Instituttet hadde blitt et fristed for fysikere av jødisk opphav, og de tyske fysikerne Max von Laue og James Franck hadde deponert sine Nobelprismedaljer der for at nazistene ikke skulle konfiskerte dem. Da Tyskland invaderte Danmark i 1940 løste de Hevesy opp medaljene i kongevann, slik at de unngikk å bli oppdaget. Etter krigen ble gullet felt ut og benyttet til å prege erstatningsmedaljer. de Hevesy flyktet til Sverige i 1943, og virket deretter ved Stockholms universitet frem til 1961. Han ble i 1942 innvalgt til utenlandsk representant nummer 806 av Kungliga Vetenskapsakademien, og ble senere overført som nummer 965 blant de svenske representantene.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]