Kurt Alder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kurt Alder
Kurt Alder Nobel.jpg
Født10. juli 1902
Königshütte, Tyskland
Død20. juni 1958 (55 år)
Köln, Tyskland
Beskjeftigelse Kjemiker[1], universitetslærerRediger på Wikidata
Utdannet ved Christian-Albrechts-Universität zu Kiel, Humboldt-Universität zu BerlinRediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Otto DielsRediger på Wikidata
Nasjonalitet Tysk
Gravlagt Deutzer FriedhofRediger på Wikidata
Medlem av Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, Bayerische Akademie der Wissenschaften, Nordrhein-Westfalens akademi for vitenskap og kunstRediger på Wikidata
Utmerkelser Nobelprisen i kjemi (1950)
ArbeidsstedI G Farben Industrie,
Universität zu Köln
FagfeltOrganisk kjemi
Doktorgrads-
studenter
Marcel Bornand, Dirk Trautmann, Gerhard BaurRediger på Wikidata
Kjent forDiels-Alderreaksjon er

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i kjemi
1950

Kurt Alder (født 10. juli 1902, død 20. juni 1958) var en tysk kjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi i 1950, sammen med Otto Diels, for oppdagelsen av Diels-Alderreaksjoner.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Alder ble født i et industriområde i Königshütte, Schlesien (dagens Chorzów, Polen), hvor han fikk sin første skolegang. Alder forlot området da Königshütte ble en del av Polen i 1922. Han studerte kjemi ved universitetet i Berlin fra 1922, og senere ved universitetet i Kiel hvor han i 1926 tok sin doktorgrad med Diels som sin veileder og mentor.

I 1930 ble Alder utnevnt til foreleser i kjemi ved universitetet i Kiel, og forfremmet til lektor i 1934. I 1936 forlot han Kiel for å arbeide hos IG Farben Industrie i Leverkusen, hvor han arbeidet med syntetisk gummi. I 1940 ble han utnevnt til professor i eksperimentell kjemi og kjemisk teknologi ved Universitetet i Köln og samtidig til direktør for Instituttet for kjemi der. Gjennom denne tiden, til tross for mange hindringer for original forskning under andre verdenskrig, fortsatte han et systematisk program for forskning innenfor syntese av organiske forbindelser, som var hans primære interesse. I alt publiserte han mer enn 151 artikler innenfor dette fagområdet. Alder mottok en rekke æresdoktorgrader og andre priser for sitt arbeide. I 1950 delte han Nobelprisen i kjemi med Diels for arbeidet på det som nå er kjent som Diels-Alderreaksjonen. Månekrateret Alder er oppkalt etter han som en heder for hans vitenskapelige innsats. Insektmidlet aldrin, som ble syntetisert gjennom en Diels-Alderreaksjon, er også navngitt etter han.

Kurt Alders grav

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

David face.pngDenne person- og kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.