Frank-Walter Steinmeier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier Aug2013inBrhv5.jpg
Født 5. januar 1956 (60 år)
Detmold i Nordrhein-Westfalen
Utdannelse Universitetet i Giessen
Parti SPD
Nasjonalitet Tyskland
Språk tysk
Tysklands utenriksminister
2005–2009
Regjering Merkel I
Forgjenger Joschka Fischer
Etterfølger Guido Westerwelle
Tysklands visekansler
2007–2009
Regjering Merkel I
Forgjenger Franz Müntefering
Etterfølger Guido Westerwelle
Tysklands utenriksminister
2013–
Regjering Merkel III

Frank-Walter Steinmeier (født 5. januar 1956 i Detmold) er en tysk jurist og politiker (SPD) og Tysklands utenriksminister.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Frank-Walter Steinmeier har arbeiderklassebakgrunn og gikk på gymnasiet i Blomberg fra 1966 til 1974. Han avtjente deretter verneplikt frem til 1976. Fra 1976 studerte han jus og deretter statsvitenskap ved Justus-Liebig-Universität i Giessen. Han avla den første juridiske statseksamen i 1982 og den annen juridiske statseksamen i 1986. Steinmeier ble vitenskapelig medarbeider ved institutt for offentlig rett og statsvitenskap ved Justus-Liebig-Universität. I 1991 tok han den juridiske doktorgrad med avhandlingen Bürger ohne Obdach (norsk: Borgere uten tak over hodet (i betydningen hjemløse)).

Politisk karrière[rediger | rediger kilde]

Steinmeier ble som skoleelev han medlem av SPDs ungdomsorganisasjon.

I 1991 ble han sekretær for medierett og mediepolitikk ved det nedersachsiske statskanselliet i Hannover. I 1993 ble han leder for statsministerens personlige kontor i Niedersachsen, som da var Gerhard Schröder. Han ble statssekretær i Niedersachsen og leder for statskanselliet i 1996.

I 1998 fulgte han med Gerhard Schröder til den føderale regjeringen som statssekretær, og fikk ansvar for etterretningstjenesten i kanslerkontoret. Etter Bodo Hombachs avskjed som sjef for kanslerkontoret, etterfulgte Steinmeier ham den 7. juli 1999, men etter eget ønske ikke med tittelen minister.

Mellom 1999 og 2005 var Steinmeier statssekretær og sjef for Forbundskanslerens kontor under Gerhard Schröder. Før det var han leder for statskanselliet i Niedersachsen, mens Schröder var ministerpresident i denne delstaten.

Steinmeier var en av Schröders nærmeste fortrolige. Han virket hovedsakelig som «grå eminense» i bakgrunnen. Han skrev grunnleggende strategidokumenter, blant annet om reformen av pensjons- og helsesystemet, og deltok i utarbeidelsen av Agenda 2010 og gjennomføringen av Hartz-reformene og skatterreformen i 2003.

Han var Tysklands utenriksminister i perioden 2005–2009 og dessuten visekansler 2007–2009.

Steinmeier har aldri vært folkevalgt, hverken på delstatsnivå eller føderalt nivå.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Steinmeier i samtale med Javier Solana

Steinmeier ble i 2007 hedret med storkors av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Steinmeier er gift. Hans kone er dommer, og sammen har de en datter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]