Hans-Dietrich Genscher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hans-Dietrich Genscher
Bundesarchiv FDP-Bundesparteitag, Genscher.jpg
Født 21. mars 1927 (88 år)
Reideburg
Parti FDP
Nasjonalitet Tyskland, Øst-Tyskland
Språk tysk
Medlem av Deutsche Gesellschaft für auswärtige Politik
Utmerkelser Æreslegionen, Æresborger av Berlin, Verdienstorden des Landes Nordrhein-Westfalen, Isabella den katolskes orden, Wuppertals æresring, Orden wider den tierischen Ernst, Sachsen-Anhalts fortjenesteorden, Großes Bundesverdienstkreuz mit Stern und Schulterband, Fyrsten av Asturias' pris for internasjonalt samarbeid, Steiger Award, Trestjerneordenen
Utdannelse Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Universitetet i Leipzig
Tysklands utenriksminister
1974–1992 (kort opphold i 1982)
Regjering Schmidt I, II, III, Kohl I, II, III, IV
Forgjenger Walter Scheel
Etterfølger Klaus Kinkel
Tysklands innenriksminister
1969–1974
Regjering Brand I, II
Forgjenger Ernst Benda
Etterfølger Werner Maihofer

Hans-Dietrich Genscher (født 21. mars 1927 i Reideburg, Saalkreis, i den tyske delstaten Sachsen-Anhalt) er en tysk politiker (FDP), som gjennom mange år var sitt lands utenriksminister.

Etter å ha avsluttet skolegangen tjenestegjorde han som Luftwaffehjelper fra 1943, senere i riksarbeidstjenesten og deretter Wehrmacht, og meldte seg inn i NSDAP. Etter krigen studerte han jus i Halle/Saale og Leipzig, hvor han tok den første juridiske statseksamen i 1949, før han i 1952 flyktet til Vest-Tyskland og gjorde ferdig studiet i Hamburg, hvor han tok den andre juridiske statseksamen i 1954. Deretter virket han som advokat i Bremen. Samtidig ble han medlem av FDP. Fra 1956 var han vitenskapelig assistent, og mellom 1959 og 1965 forretningsfører for FDPs fraksjon i parlamentet. Det året ble han selv innvalgt i parlamentet, og satt der til 1998. Han ble utnevnt til innenriksminister i Willy Brandts regjering i 1969, og i 1974 ble han utenriksminister og visekansler. Disse posisjonene beholdt han med et kort avbrudd i 1982 frem til 1992, noe som gjorde ham til en av de lengstsittende utenriksministre i verden. Genscher var også formann for FDP fra 1974 til 1985.

Siden han trakk seg fra alle politiske posisjoner i 1998 har han vært virksom som advokat, i internasjonale organisasjoner, og har grunnlagt sitt eget konsulentselskap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Hans-Dietrich Genscher – bilder, video eller lyd