Lewis og Harris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lewis og Harris
Leòdhas agus na Hearadh
Satellittbilde av Lewis og Harris.
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
ØygruppeHebridene
Areal 2 179 km²
Lengde 97,3 kilometer
Bredde 46,8 kilometer
Høyeste punktClisham (799)
Administrasjon
LandSkottlands flagg Skottland
RegionYtre Hebridene
Største bosetningStornoway (8 055)
Demografi
Befolkning19 918 (2001)
Posisjon
Kart
Lewis og Harris
58°15′00″N 6°40′00″V

Lewis og Harris (engelsk: Lewis and Harris[1], skotsk gælisk: Leòdhas agus na Hearadh er Skottlands største øy, og den tredje største øya i De britiske øyer etter Storbritannia og Irland. Den har et areal på 2 179 km². Øya ligger nordvest i øygruppen Hebridene på vestkysten av Skottland.

Lewis og Harris lokalisert i de ytre Hebridene. Lewis markert i rødt

Den nordlige delen av øya kalles Lewis og den sørlige Harris. De to delene omtales til vanlig som to forskjellige øyer (Isle of Lewis og Isle of Harris), selv om de etter geografisk definisjon er to deler av samme øy. Hele øya har ikke noe felles navn, verken på engelsk eller gælisk. The Long Island har blitt brukt,[2] (skotsk gælisk: an t-Eilean Fada), men dette er et navn som normalt brukes om hele øyrekka i de ytre Hebridene.[3] Øya i sin helhet omtales også noen ganger bare som Isle of Lewis.

Grensen mellom Lewis og Harris går fra fjorden Loch Resort på vestsiden til fjorden Loch Seaforth på østsiden. Skillet gå altså ikke der hvor øya er smalest, ved Tarbert på Harris. Harris består for en stor del av fjellandsskap, mens Lewis har et flatere landskap. Det høyeste punktet på øya er Clisham som er 799 meter over havet.

Administrativt tilhører øya Ytre Hebridene (skotsk gælisk Na h-Eileanan Siar, engelsk Western Isles / Outer Hebrides). Tidligere var Harris del av Inverness-shire mens Lewis var del av Ross and Cromarty.

Lewis og Harris brukes også som fellesbetegnelse på alle øyene nord i de ytre Hebridene. Til denne øygruppa hører da foruten Lewis og Harris de bebodde øyene (Store) Bernera (gælisk:Beàrnaraigh Ùig, engelsk: Great Bernera) og Scalpay (gælisk: Sgalpaigh), og de nå ubebodde øyene Taransay (gælisk:Tarasaigh) og Scarp (gælisk:An Sgarp).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Også varianter som Lewis with Harris, Harris and Lewis osv. forekommer
  2. ^ Encyclopædia Britannica (1911) Lewis-with-Harris Arkivert 23. august 2013 hos Wayback Machine..
  3. ^ Murray, W.H. (1966) The Hebrides. London. Heinemann. Side 2